29. 10. 2020.
Akcije “Tvins” i “Pismo”: Zatraženi pritvor i zabrane za uhapšene

Akcije “Tvins” i “Pismo”: Zatraženi pritvor i zabrane za uhapšene

Akcije “Tvins” i “Pismo”: Zatraženi pritvor i zabrane za uhapšene

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet, te mjera zabrane za četiri lica privedena u okviru akcija “Tvins” i “Pismo”, koje se odnose na borbu protiv međunarodne trgovine ljudima.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac zatražio je pritvor za pet lica zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Prema četiri osumnjičena lica biće upućen prijedlog mjera zabrane koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Osim navedenih mjera zabrane, biće predloženo i određivanje mjere povremenog javljanja osumnjičenih određenom državnom organu.

U interesu istrage, Tužilaštvo u ovoj fazi neće objavljivati identitet osumnjičenih lica.

Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu nastavlja intenzivnu istragu u predmetu protiv osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, međunarodnog vrbovanja radi prostitucije i pranja novca.

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ počeli su juče hapšenja i pretrese u akcijama kodnog naziva “Tvins” i “Pismo”.

Aktivnosti se realizuju u koordinaciji istovremeno na području BiH, Srbije, NJemačke i Austrije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender