28. 10. 2020.
Banjaluka: Poplavljena kuća iz 1900. godine zbog radova u blizini

Banjaluka: Poplavljena kuća iz 1900. godine zbog radova u blizini

Banjaluka: Poplavljena kuća iz 1900. godine zbog radova u blizini

Kuća iz 1900. godine u Grčkoj ulici poplavljena je, a vlasnik tvrdi da se to desilo zbog radova koji se izvode u blizini.

“Problem je napravila firma koja gradi stambenu zgradu u blizini, i na neadekvatan način buši beton debljine oko 30 centimetara.

“Zbog jakih vibracija, popucali su zidovi na mom objektu, stradala je hidroizolacija, a štetu je napravila i voda koja se izlila u podrum”, priča Trivun Bikarević, vlasnik kuće pod zaštitom Zavoda za kulturno-istorijsko naslijeđe, koju je tek sanirao.

Priznaje da su mu radnici pomogli da pokupi vodu u podrumu, kako ne bi došlo do veće havarije. Negoduje i što ga niko unaprijed nije upozorio na ove radove, te mu je, zbog prekopa, automobil ostao blokiran u dvorištu. O svemu je obavijestio gradsku inspekciju.

Na građevinske radove žale se i stanari zgrade u Grčkoj 14, a predsjednik ZEV Dušan Stojanović kaže da se zbog bušenja betona, zgrada danima doslovno tresla.

Nezvanično, isti radovi navodno su prekinuli i podzemne kablove za telekomunikacije.

U Grčkoj ulici istovremeno se gradi i vodovodna mreža, ali stanari su ubijeđeni da ti radovi nisu prouzrokovali oštećenja.

U firmi „Immobilia libera“, koja je investitor zgrade, ističu da nije dokazano da je šteta nastala zbog njih.

“Ukoliko gospodin smatra da je oštećen, neka izvede stručnjake koji će to da utvrde. Bez dokaza, ne treba nikog unaprijed okrivljivati, jer je činjenica da se u tom dijelu ulice izvode i drugi radovi”, kažu u ovoj firmi.

Dodaju da za sve radove, koji uključuju i prekope, te priključak zgrade na toplovod u Grčkoj ulici, imaju potrebnu dokumentaciju i saglasnost Gradske uprave.

U gradskom inspektoratu kažu da su izašli na teren, te da će Bikareviću početkom naredne sedmice dostaviti zapisnik.

“Cijev jeste pukla, ali je kvar otklonjen i prije našeg dolaska”, navode u Inspektoratu.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender