23. 10. 2020.
Potpisan ugovor za auto-put Banjaluka – Mliništa

Potpisan ugovor za auto-put Banjaluka – Mliništa

Potpisan ugovor za auto-put Banjaluka – Mliništa

Direktor preduzeća “Auto-putevi RS” Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije “Pauer Čajna – Sinohidro” za Evroaziju Jang Fan potpisali su danas u Rigi komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Banjaluke do Mliništa.

 Ugovor bi trebalo da ubrza proceduru za odobravanje kredita od kineske Eksim banke, čime bi se finansirala izgradnja prve dionice navedenog auto-puta, od Glamočana do Puta AVNOJ-a, dužine 62 kilometra, saopšteno je iz “Auto-puteva Republike Srpske”.

Ovaj ugovor parafiran je ranije uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine – Samitu “16 plus jedan”.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, koji je i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik “Pauer Čajna-Sinohidro” za međunarodne poslove Sjung Lisjin.

Topić je boravak u Rigi iskoristio za novi susret sa generalnim direktorom kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Jangom sa kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora i Novog Grada.

Jang je potvrdio spremnost ove kineske kompanije da se pregovori o koncesionom sporazumu, na osnovu kojeg bi bio građen auto-put, u narednom periodu ubrzaju i definišu do kraja, kako bi i ovaj projekat skorije mogao da bude pripremljen za početak realizacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender