24. 10. 2020.
Samsung povlači tri miliona mašina za veš

Samsung povlači tri miliona mašina za veš

Samsung povlači tri miliona mašina za veš

Posle fijaska s “pametnim telefonima” koji se pregrijavaju i pale, korejski Samsung, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kućnih uređaja, dobio je danas novi udarac: američke vlasti su najavile povlačenje skoro tri miliona Samsungovih veš-mašina poslije nekoliko izvještaja o povredama, uključujući slomljenu vilicu, usljed “preteranih vibracija”.

Prije mjesec dana taj južnokorejski proizvođač je povukao s tržišta širom svijeta milione svojih “pametnih telefona” “Galaxy Note 7” zbog misterioznog problema od kojeg se baterija telefona pregrijeva i pali. Ta kompanija je sasvim prestala da proizvodi taj model uređaja, a procjena je da će je taj debakl koštati 5,3 milijarde dolara.

Samsung je objavio da će povlačenje njegovih mašina za pranje veša obuhvatiti SAD i Kanadu, mada tamo nije bilo prijava povreda. Ta kompanija je 2013. godine povuka s tržišta u Australiji mašine za pranje veša zbog problema sa strujom koji je bio uzrok požara. Samsung je vlasnicima tih mašina nudio popravku, ali ne i povrat novca ili zamjenu za drugi uređaj, iako je tako propisano australijskim zakonom.

Najnovijem povlačenju mašina prethodili su višenedeljni pregovori Samsung i vlasti SAD povodom prijava da bubnjevi nekih modela veš mašina mogu izazvati toliko jake vibracije, da su se neke mašine raspale. Samsung su ljetos u Teksasu, Indijani i Džordžiji tužili kupci mašina za pranje koje su, kako su rekli, “eksplodirale” tokom rada.

U današnjem saopštenju Odbor SAD za bezbjednost potrošačkih proizvoda (U.S. Consumer Product Safety Commission) navodi 733 slučaja “prekomjernih vibracija” mašina za veš Samsunga i devet izveštaja o povredama, uključujući jednu slomljenu vilicu i jednu povredu ramena. Samsung je objasnio da taj problem nastaje kada se posteljina ili drugi kabasti predmeti centrifugiraju previsokom brzinom.

U saopštenju ta firma kaže da u SAD radi s trgovcima i vlastima da bi obavijestila potrošače o tom problemu. Ta kompanija vlasnicima nudi mogućnost izbora između besplatne popravke i popusta za kupovinu nove mašine za pranje veša.

Potrošačima koji su u posljednjih 30 dana kupili neispravan model, nudi se puna nadoknada. S tržišta se povlače 34 modela mašina u koje se veš ubacuje odozgo, proizvedenih od 2011. do ove godine. Koštale su između 450 i 1,500 dolara. Samsung je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kućnih aparata, “pametnih telefona” i drugih tehnoloških proizvoda, uključujući baterije i memorijske čipove.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender