20. 10. 2020.
“Zaražen” mejl kruži internetom u Srpskoj

“Zaražen” mejl kruži internetom u Srpskoj

“Zaražen” mejl kruži internetom u Srpskoj

Agencija za informacijsko društvo Republike Srpske saopštila je da se u prethodna dva dana na području Srpske organizovano proslijeđuje elektronska pošta pod naslovom “Hitan zahtjev za isplatu” (Urgent payment request).

Korisnici se upozoravaju da takvu poštu, zbog kompjuterskog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je riječ o uobičajenoj poslovnoj prepisci, te da pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. novembra nadzorom internet prometa u Republici Srpskoj.

Direktor Agencije za informacijsko društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević, rekao je da se iz predostrožnosti savjetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

“Pravnim osobama, koje imaju kompjutersku mrežu, savjetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mejl serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog prometa”, rekao je Rajčević.

Riječ je o organizovanoj kampanji distribucije štetnog programa u dvije varijante – u jednoj je sadržaj priloga štetni kod “javaskripta”, koji nakon klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja finansijske informacije i dostavlja ih pošiljaocu štetnog programa, navodi se u saopštenju, prenosi Večernji list.

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod “javaskripta” na računar korisnika postavlja modificirana verzija “loki” štetnog programa koji zatim zaključava datoteke na računaru i onemogućava im pristup, zahtijevajući uplatu pošiljaoca štetnog programa u određenom iznosu u internetskoj valuti “bitkoin”, navode u Agenciji za informacijsko društvo Republike Srpske.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender