28. 10. 2020.
Čović: Neću da se sastajem po kafanama

Čović: Neću da se sastajem po kafanama

Čović: Hapšenje u Orašju zakomplikovalo odnose u BiH

Posjeta Zagrebu planirana je i dogovarana znatno prije uhićenja u Orašju, ali svakako da će jedna od bitnih tema naših razgovora biti i ovo uhićenje i sve što se u svezi toga događalo proteklih dana – izjavio je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pred sutrašnju radnu posjetu Hrvatskoj.

Čović kaže da hrvatski predstavnici u vlasti već duže vrijeme traže da se zaštite vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja. On ističe kako ovo nije prvi slučaj u proteklih petnaestak godina da se „selektivno i na neprimjeren način za jednu organiziranu pravnu državu provode ovakve akcije.“

-Ja ću u iduća dva dana na sastancima s nositeljima vlasti u Hrvatskoj razgovarati i o europskom i euroatlantskom putu BiH i tražit ću još snažnije uključivanje Hrvatske kao pravog prijatelja i partnera da nam u tome pomogne. Razgovarat ćemo i o međudržavnoj suradnji u gospodarstvu koja može biti mnogo izraženija nego do sada. Želimo ih informirati i o predaji upitnika i onome što mi planiramo učiniti kako bi iduće godine dobili kandidacijski status za EU. Konkretno to znači riješiti pitanje izbornog zakonodavstva – naglašava Čović i dodaje da će posebna tema razgovora s domaćinima u Zagrebu biti pozicija hrvatskog naroda u BiH.

On smatra da je hapšenje 10 bivših pripadnika HVO-a u Orašju već zakomplikovalo odnose u BiH, ali i regiji. Ali, bez obzira na to Čović je uvjeren da to neće bitnije ugroziti jasnu politiku podrške koju hrvatski državni i politički vrh pruža Bosni i Hercegovini.

-Mi u BiH moramo razumjeti da kada nam netko pruži ruku to trebamo znati cijeniti. Također, ne treba u svemu vidjeti pretjerano miješanje u unutarnje stvari BiH, jer previše je tema na ovom prostoru koje nas vežu sa susjedima i to je naša neminovnost. Ako mi budemo dovoljno mudri u BiH nećemo dopustiti da se na ovakav način provodi takozvana borba protiv zločina koji se vežu za protekli rat. Uvjeren sam da ova zadnja uhićenja imaju najmanje veze s tom borbom. Očito je netko htio poslati određene političke poruke. To je jedan scenarij kojim se pokušava narušiti i naše odnose koje gradimo. Nitko nema pravo raditi to – kaže Čović i dodaje kako se ovakvim akcijama unosi strah među Hrvate na određenim područjima i potiče odlazak mladih.

Osvrćući se na najave da će Hrvatska uzvratiti protivtužbama za ratne zločine nad Hrvatima, Čović kako nema mjesta nikakvim tvrdnjama o „osveti“. -Ne želim uopće razmišljati na taj način. Republika Hrvatska i njeni dužnosnici sigurno znaju kako se štite najviše vrijednosti demokratskog uređenja koje Hrvatska kao članica EU i NATO-a ima. Siguran sam da će Hrvatska, kao i do sada, primjenjivati najviše standarde. Druga je stvar što će se ovaj događaj na razne načine i u BiH i u okruženju iskoristiti za izazivanje novih nestabilnosti. To na svaki način moramo izbjeći i bez obzira kako drugi reagirali to nas neće spriječiti da kažemo kako hrvatski branitelji odmah moraju biti pušteni da svoju čast i dostojanstvo brane sa slobode – poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

On se nada da će se svi u BiH početi baviti životnim stvarima i dinamično provoditi reforme na koje su se obavezali.   -Nadam se da će to krenuti nabolje. Bojim se da se netko stalno trudi i utjecajem izvan BiH da nas drži u blatu da se bavimo sami sobom i budemo izvorište krize u ovom dijelu Europe – zaključuje Čović

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender