28. 10. 2020.
Koji med uzimati za određene tegobe? Za što su dobri matična mliječ i propolis?

Koji med uzimati za određene tegobe? Za što su dobri matična mliječ i propolis?

Na policama nekvalitetan med, naređeno povlačenje

Inspekcija za hranu je u protekla dva mjeseca vršila kontrolu kvaliteta meda koji se prometuje na tržištu RS te je od 19 ispitivanih uzoraka u osam slučajeva utvrđeno da ispitivani proizvodi nisu u skladu s parametrima kvaliteta propisanim Pravilnikom o medu i drugim pčelinjim proizvodima.

Od tog broja, tri proizvođača su iz FBiH, jedan iz RS, dok su dva proizvođača iz Srbije i jedan iz Makedonije, a uvoznici su iz FBiH, tvrde iz Inspektorata RS. Na osnovu laboratorijskih analiza naloženo je povlačenje preostalih količina iz prometa.

Za proizvođače i uvoznike s teritorije FBiH, informaciju o rezultatima analiza dostavili su, kako navode, nadležnim inspekcijskim organima radi preduzimanja mjera kod proizvođača i uvoznika, kao i Kancelariji za veterinarstvo BiH radi kontrola prilikom uvoza.

Devetnaest uzoraka meda, kako pojašnjavaju u Inspektoratu RS, uzeto je iz maloprodajnih objekata i bili su dostavljeni na laboratorijsku provjeru sadržaja HMF, aktivnosti dijastaze, sadržaja redukovanih šećera glukoze, fruktoze i saharoze kao osnovnih parametara kvaliteta meda. Uzorci su laboratoriji dostavljeni obilježeni isključivo šiframa, bez podataka o proizvođaču, kako bi se obezbijedila jednoobraznost u obilježavanju službenih uzoraka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender