28. 10. 2020.
Najveće greške koje pravite kada putujete u inostranstvo

Najveće greške koje pravite kada putujete u inostranstvo

Najveće greške koje pravite kada putujete u inostranstvo

Nemoguće je savršeno isplanirati putovanje, jer uvijek mogu da se dogode nepredviđene situacije, ali ih pravilnom pripremom možete izbjeći što je više moguće, pišu “Večernje novosti”.

Prva greška kojoj ne mogu da odole ni iskusni putnici jeste pakovanje nepotrebnih stvari. Na primjer, muškarci često spakuju više pari cipela iako idu na more, a žene salonke, čak i kada idu na zimovanje. Treba pogledati dugoročnu vremensku prognozu i biti realan u vezi s tim šta vam je od odjeće i obuće zaista potrebno na predstojećem putovanju. Prije svakog polaska provjerite dokumenta, jer i najrevnosnijem čovjeku može da istekne važnost pasoša.

Na aerodromu se nikada ne mijenja valuta, jer je kurs niži nego u gradu. Najčešća greška je i preambiciozan plan. Nijedno putovanje nije isto kao prethodno, pa ne treba sebe opterećivati mjestima i spomenicima koje “obavezno morate da obiđete”. Na mapi lokacije djeluju bliže, a može i da se dogodi da se atmosfera idealna za ispijanje kafe na jednom trgu propusti, jer se juri na drugo mjesto koje će donijeti razočaranje.

Stara je izreka “mapu čitaj, ali seljaka pitaj”. Međutim, u inostranstvu treba biti skeptičan prema savjetima koje daje lokalno stanovništvo. Njima je sve poznato i blizu ili, ako su umorni, sve daleko.

Ne treba ni slijepo verovati “bedekerima” (knjiga-vodič za turiste), jer prošlogodišnje izdanje može da sadrži deplasirane informacije. Naravno, prije puta se obavezno treba raspitati o tome šta vrijedi vidjeti, koje lokalno jelo treba probati i kakva su iskustva ostalih putnika. Ipak, sve informacije uzmite s rezervom.

Fotografije uvijek kopirajte, jer na putovanju može da padne telefon, polomi se kamera, izgubi aparat…

Prekoračiti budžet i sve pare potrošiti u prva dva dana najveća je greška, jer ne samo što se uvijek pojavi nepredviđen trošak, nego se zbog odlaska “u minus” na putovanju gorko ispašta. Najmudrije je odrediti količinu novca za svaki dan i izdvojiti ga papirićima u koverat.

Ipak, najveća greška na putovanju u inostranstvo je da se iznervirati. Svaki problem treba posmatrati kao bogato iskustvo koje se neće ponoviti. Ne vrijedi praviti dramu i tražiti svoja prava po svaku cijenu i za svaku sitnicu, jer na taj način, čak i ako “istjerate svoje”, možete samo da sebi pokvarite putovanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender