29. 10. 2020.
Strah od ruskih hakera: Na sastancima britanske vlade zabranjeno koristiti Apple-ov sat

Strah od ruskih hakera: Na sastancima britanske vlade zabranjeno koristiti Apple-ov sat

Vašington će napasti Moskvu u slučaju Trampove pobjede

Tvrdnje Vašingtona da je Moskva umiješana u sajber-napade u Americi predstavljaju blef koji je neophodan u slučaju pobjede republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, kako bi se moglo saopštiti da je to posljedica miješanja treće strane, smatra bivša saradnica britanske kontraobavještajne službe Mi5 Eni Mašon.

„Optužbe Vašingtona na račun Moskve u vezi s hakerskim napadima predstavljaju takozvani dvostruki blef i zveckanje oružjem. Nema nikakvih dokaza da su ruske državne strukture izvele sajber-napade tokom predizborne trke. Amerika kao da upozorava: ne činite ništa slično na dan izbora, inače ćemo odgovoriti“, objašnjava Eni Mašon. Prema njenom mišljenju, takvo ponašanje govori o tome da američki establišment zapravo strahuje od Trampove pobjede.

„Zbog toga se i vrši priprema da u takvom slučaju ostane mogućnost da se saopšti da je u to umiješan neko spolja i da su rezultati izbora falsifikovani. Ako pobijedi Tramp, u SAD će biti mnogo onih koji će poželjeti da za to okrive Rusiju“, dodala je bivša saradnica MI5.

Eni Mašon je navela da ovo neće biti laki izbori, jer će, ukoliko pobijedi kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, republikanci takođe saopštiti da su rezultati izbora falsifikovani.

„Stvara se histerija. Obje strane će se u slučaju poraza žaliti na nepoštene izbore, i mi ćemo čuti mnogo takvih optužbi“, rekla je ona. Eni Mašon je upozorila na opasnost od ove situacije, jer je „izvođenje pravog sajber-napada na neku zemlju moguće uporediti s lansiranjem rakete prema njoj“.

„U slučaju gubljenja kontrole nad, recimo, sistemima snabdijevanja nuklearne elektrane, sve može da izmakne kontroli veoma brzo. Zemlja će morati da odgovori“, rekla je Eni Mašon.

Opasnost od sajber-rata podsjetimo, ranije je En-Bi-Si njuz, pozivajući se na tajnu dokumentaciju i svjedočenje svog izvora u američkim specijalnim službama, saopštio da su američki vojni hakeri već pronašli način da prodru u telekomunikacione mreže Rusije i čak otkrili tajni pristup nekim sistemima upravljanja u Kremlju. Prema navodima televizijskog kanala, američka vlada bavi se formiranjem specijalnih resursa za „uklanjanje prijetnje izborima“.

Riječ je o sajber-oružju koje će biti primijenjeno u slučaju sajber-napada. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je naglasila da Moskva očekuje zvaničnu reakciju američke administracije na informacije iz medija o mogućim sajber-napadima američkih hakera na Rusiju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naveo da Moskva preduzima sve mjere da zaštiti svoju sajber i informacionu bezbjednost od prijetnji upućenih na račun Rusije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender