28. 10. 2020.

Čubrilović: Incko nije objektivan prema Srpskoj i Srbima

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je sinoć da visoki predstavnik za BiH Valentin Incko gleda stvari iz ugla jednog naroda i da, u najmanju ruku, nije objektivan prema Srpskoj i Srbima.

“To je naš utisak iz Srpske i to se vidi ne samo u godišnjim izvještajima koje on šalje UN, nego i po njegovim drugim stavovima. Ko god iz Srpske uradi bilo šta, visoki predstavnik nađe načina da to anatemiše ili ne prizna”, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, u RS ne bi se više trebalo baviti 9. januarom kao proteklih mjeseci.

“Ne vjerujem da će sada neko zabraniti da se ovaj datum slavi kao Dan Republike”, dodao je Čubrilović.

On kaže da ne očekuje ni neku novu apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Zakona o Danu Republike, te da će za dva mjeseca 9. januar biti obilježen “bez obzira kakvi će biti uslovi”.

Čubrilović je istakao da je u ovom zakonu ispoštovana volja naroda koja je izrečena na referendumu i da je opozicija u Narodnoj skupštini htjela da u aktu budu definisana ponašanja na Dan Republike, dodajući da to definiše Vlada. Predsjednik Narodne skupštine RS kaže da nije dobio poziv od Tužilaštva BiH za saslušanje povodom referenduma o Danu Republike.

“Republika Srpska će svim pravnim sredstvima stati iza onih ljudi koji dobiju poziv od Tužilaštva BiH u vezi sa ovim predmetom”, naglasio je Čubrilović.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, rekao je da unutar vladajuće koalicije nije bilo razgovora o promjenama u Vladi Srpske. “Narodna skupština RS je najefikasniji parlament u BiH i u najvećem procentu će nastaviti da ispunjava planirane obaveze”, naveo je Čubrilović.

On je istakao da Srpska ne treba da ostane bez “Željeznice” jer se to može smatrati jednim od elemenata državnosti. Čubrilović kaže da se sve što je dogovoreno sa MMF-om mora primjeniti, a da građani moraju biti svjesni da to ide njima u korist. On smatra, kada je riječ o zahtjevu MMF-a za racionalizaciju, da u privredi neće biti otpuštanja, da će ga biti u javnom sektoru i da se to mora obaviti na način koji je najmanje bolan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender