23. 10. 2020.
Dodik: Kinezi pokazali veliki interes za ulaganje u Srpsku

Dodik: Kinezi pokazali veliki interes za ulaganje u Srpsku

Dodik: Kinezi pokazali veliki interes za ulaganje u Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da su kineski privrednici u Šangaju pokazali veliki interes da u Republici Srpskoj ulažu u oblasti industrije polimera, poljoprivrednu industriju, u oblast stočarstva, kao i da je potpisano nekoliko konkretnih memoranduma.

On je podsjetio da je ranije potpisano više sporazuma sa srpsko-kineskom kompanijom “SINO-RS” koja je preuzela obavezu da animira značajan broj kineskih privrednika, da ih upozna o uslovima poslovanja i radu u Republici Srpskoj, da bi se obezbijedila njihova zainteresovanost za konkretna ulaganja u industriju i proizvodnju.

“Prvi od tih sastanaka koji je organizovala ova kompanija na bazi tog memoranduma sa Vladom Srpske upravo je ovaj sastanak koji smo završili, u kojem je učestvovalo desetak važnih privrednika iz Kine. Vidi se njihov veliki interes da ulažu u Republici Srpskoj u oblasti industrije polimera, u poljoprivrednoj industriji, u oblast stočarstva, i imamo konkretno potpisanih nekoliko memoranduma. Sljedeća faza je da dogovaramo detalje pošto će oni sada doći u Srpsku”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ranije su počele aktivnosti u vezi sa nekim finansijskim operacijama koje treba da obezbijede okvire za poslovanje ovih firmi putem berzi, tako da će u okviru operacija na Berzi Republike Srpske doći do tog njima prepoznatljivog okvira koji će omogućiti da posluju na najbolji mogući način.

“Mislim da je ovo dobar početak uspješne saradnje i zahvaljujem ljudima s naše strane koji se nalaze u kompaniji `SINO RS`, što su prepoznali mogućnosti i što su se organizovali na ovaj način. Oni su danas potpisali memorandum i vjerujem da ćemo imati dobre rezultate”, istakao je Dodik.

Zamjenik direktora kompanije “SINO-RS” Boris Gašpar rekao je da je zadovoljan iskazanim interesom kineskih kompanija, ali i prezentacijom “SINO-RS”, jer su potpisani i memorandumi.

“Izdvojiću firmu iz industrije polimera koja iskazuje jasan interes u vezi sa investicijama, za izgradnju pogona, naravno da slijedi uzvratna posjeta u Republiku Srpsku, iako će konačna odluka i posao tek biti realizovani. Veoma smo zadovoljni sa ovom fazom, gdje smo dobro počeli sve ove pregovore”, pojasnio je Gašpar.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender