22. 10. 2020.
Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Izvještaj: Incko bio u iskušenju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sutra će Savjetu sigurnosti UN-a podnijeti 50. izvještaj o radu Vijeća za provedbu mira u BiH. Izvještaj se odnosi na period od 16. aprila do 21. oktobra 2016. godine.

Ključni izazov u ovom periodu bilo je pitanje referenduma u Republici Srpskoj koji je organizovan uprkos odluci Ustavnog suda BiH.

Referendum u Republici Srpskoj

Referendum koji je proveden u septembru prekršio je dvije konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda, onu od 26. novembra 2015. godine koja je proglasila 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavnim i onu od 17. septembra ove godine kada je vlastima u RS naređeno da ne provedu referendum. Takvo ponašanje vlasti u RS predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma u kojem stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Održavanje referenduma je pokazatelj da vlasti RS ne uzimaju u obzir odluke donesene na državnom nivou kada im to ne odgovara. Zabrinut sam kako će to uticati na mir i stabilnost, posebno ukoliko vlasti RS ne odustanu od ideje o referendumu za otcjepljenje kojim je vladajuća stranka RS zaprijetila u 2018. godini. Zbog ozbiljnosti situacije podnio sam poseban izvještaj o referendumu i odlukama koje bi mogle ugroziti provođenje zakona, navodi Incko u izvještaju.

Popis stanovništva

Objavljivanje rezultata popisa stanovništva, uprkos znatnom kašnjenju, izazvalo je neslaganje o metodologiji obrade rezultata te su vlasti RS zatražile da se osobe koje rade ili studiraju u inostranstvu ne smatraju rezidentnim stanovnicima. Odluku Agencije za statistiku BiH da usvoji program obrade podataka i objavi rezultate popisa osporile su vlasti RS, koje planiraju objaviti vlastite rezultate, navodi se u izvještaju.

Lokalni izbori

Građani su drugog oktobra glasali na šestim lokalnim izborima nakon rata. Čini se da su pobjednici one stranke koji u svojoj retorici naglašavaju interese jednog od tri konstitutivna naroda. Izbori su protekli uglavnom mirno, izuzev u Stocu gdje će se izborni proces morati ponoviti. U Srebrenici, gradu poznatom po genocidu, sporovi o konačnom rezultatu se još uvijek vode. Zbog propusta političkih stranaka, građani Mostara ni ovog puta nisu bili u mogućnosti da glasaju. Stolac, Srebrenica i Mostar će zahtijevati posebnu pažnju međunarodne zajednice u narednom periodu kako bi se poboljšali multietnički odnosi.

Generalni politički ambijent

Opšti politički ambijent se pogoršao. Dok zemlja nastoji napraviti korake prema EU, skoro svaki korak naprijed je plaćan visokom cijenom i često je rezultirao neslaganjem, najčešće duž etničkih linija. Bio sam u velikom iskušenju da iskoristim izvršnu vlast u skladu sa politikom PIC-a, zbog narušavanja Ustavnog poretka, ali to nisam učinio. Tokom perioda u kojem je praćeno stanje, teritorijalni integritet BiH najčešće su ugrožavale izjave koje su dolazile od lidera SNSD-a. Milorad Dodik je tvrdio da je RS država, a da BiH nije.

Odnos Republike Srpske prema visokom predstavniku

Od vladajuće stranke u Republici Srpskoj sam dobio stotine razglednica s porukom: “Visoki predstavniče, idi kući, Srpska nastavlja da slavi”. Primio sam i dvadesetak prijetnji smrću zbog čega Tužilaštvo BiH vodi istragu, stoji u izvještaju Valentina Inzka.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender