29. 10. 2020.
Na meti lopova kozmetika i salame

Na meti lopova kozmetika i salame

Na meti lopova kozmetika i salame

Kozmetika, slatkiši i suvomesnati proizvodi su samo neki od proizvoda koje najčešće kradu u marketima, a kradljivci su različite starosne dobi, pa se desi da obezbjeđenje uhvati starijeg čovjeka koji je ukrao žilet ili tinejdžerku zbog krađe maskare. Edin Hadžiabdić, šef osiguranja u “Mega-marktu” u Mostaru, kaže da se lopovi koji kradu u prodavnicama mogu svrstati u pet grupa, a to su maloljetnici, studenti, gospođe, penzioneri i profesionalni kradljivci.

“Maloljetnici uglavnom kradu slatkiše, studenti hranu, i to najčešće salame, dok u krađi parfema i krema najčešće učestvuju takozvane gospođe”, rekao je Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, bilo je slučajeva da penzioner ukrade žilet ili kremu.

“S njima je najteže raditi jer su najosjetljivija grupa i uglavnom prolaze sa upozorenjem, ne zovemo policiju”, kazao je Hadžiabdić. Kako kaže, policiju zovu kad se radi o profesionalcima koji šivaju specijalne jakne u koje kradu artikle, dodajući da takvi znaju ukrasti cijeli paket žvakaćih guma koje kasnije prodaju po pola marke.

Prema riječima Tatjane Raković, rukovodioca službe marketinga u “Tropic maloprodaji” Banjaluka, prema evidenciji službe obezbjeđenja trgovina “Tropic” i “Moj market”, najčešće krađe odnose se na kozmetiku, alkoholna pića, suvomesnati program i garderobu. Kako kaže, počinioci krađa su različite starosne dobi, od đaka do penzionera, a postupak sa osobama uhvaćenim u krađi zavisi od visine materijalne štete.

“Ukoliko su u pitanju manji iznosi, služba obezbjeđenja sa počiniocem rješava situaciju na licu mjesta, a policiju pozivamo kada je u pitanju veća materijalna šteta. Po dolasku policije dostavljamo video-zapise koji ukazuju na počinjenu krađu, a dalju istragu vrše institucije koje su za to nadležne”, rekla je Rakovićeva.

Ona ističe da video-nadzor  kao i obezbjeđenje  u dobroj mjeri  služe u zaštiti od krađe u maloprodajnim objektima i da konstantno rade na unapređenju sistema za  sprečavanja krađa. Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kaže da se u manjim trgovinama najčešće kradu alkoholna pića i skuplja kozmetika.

“Većinom se ide na to da se dogovori sa kradljivcima. Budu upozoreni da vrate ukradeni proizvod. Malo kad dođe do policijske prijave”, rekao je Marjanović.

On naglašava da će rijetko ko ukrasti flašu viskija iz prijeke potrebe i da do takvih krađa dolazi pretežno jer su počinioci patološki slučajevi. Marjanović dodaje da u manjim trgovinama trgovci pokušavaju robu koja je najčešća meta lopova ne držati na dohvat ruke kao u većim marketima. Jedna Banjalučanka koja je jedno vrijeme radila u marketu kaže da se dešavalo da neke mlađe djevojke čak donesu istrošenu kutiju kreme ili maskaru i ostave je na polici, a ukradu novu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender