29. 10. 2020.
Počeo 10. Međunarodni festival Prvi kadar

Počeo 10. Međunarodni festival Prvi kadar

Počeo 10. Međunarodni festival Prvi kadar

Premijernom projekcijom filma “Dnevnik mašinovođe” sinoć je u Istočnom Sarajevu otvoren jubilarni 10. Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog igranog filma Prvi kadar na kojem će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 zemalja.

Zbog otkazanog avionskog leta Beograd-Sarajevo i loših vremenskih prilika, srpski glumac i producent Lazar Ristovski, koji je trebalo da bude počasni gost festivala, kao i reditelj filma Miloš Radović, nisu mogli da doputuju na ceremoniju otvaranja.

– Svjedoci smo da Republika Srpska tokom cijele godine, u duhu organizovanja različitih manifestacija u oblasti kulture, nastoji da omogući ostvarivanje najvećih stvaralačkih dometa u različitim vrstama umjetnosti. Namjera nam je da obogatimo kulturni život u Republici Srpskoj i da ovakve manifestacije budu ogledalo naših najvećih kulturnih i umjetničkih vrijednosti – naglasila je v.d. pomoćnika ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković koja je otvorila festival.

Ona je istakla da Srpska rado dočekuje sve dobronamjerne goste i radnike u kulturi sa svih meridijana, jer želi da bude dobar domaćin, kako joj kultura i tradicija nalažu. Prema njenim riječima, ovakvi festivali doprinose razmjeni Srpske u oblasti kulture sa drugim državama, ali u ogromnoj mjeri afirmišu i domaće umjetničko stvaralaštvo.

Za učesnike i goste ovog prestižnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji će trajati do 11. novembra, večeras je priređen svečani prijem u Skupštini grada Istočno Sarajevo, a na platou Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo upriličeno otkrivanje replike stećka kneza Pavla, autora Borka Močevića, te otvarena izložba angažovane dokumentarne fotografije “Velkam tu…”, autora Hadži-Aleksandra Đurovića.

Stećak je otkrio načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, a izložbu otvorio zamjenik načelnika Istočne Ilidže Miljan Damjanović. Svečanu dimenziju otvaranju Festivala dale su crvene leptir-mašne koje su izradili članovi Udruženja za djecu sa posebnim potrebama “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva. Večeras su dodijeljene plakete i priznanja Prvog kadra najzaslužnijim pojedincima i institucijama koji su sve ove godine pružili bezrezervnu podršku i pomoć u organizaciji ovog festivala.

Zlatna plaketa “Stećak kneza Pavla” za životno djelo dodijeljena je dekanu Akademije umjetnosti u Beogradu Draganu Elčiću, predsjedniku žirija festivala.

Zlatne plakete u kamenu, koje je oslikao Bratislav Bata Anđelković iz Vučja, za doprinos razvoju festivala Prvi kadar dodijeljene su generalnom pokrovitelju Festivala Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić naknadno će uručiti “Pečat kneza Pavla” počasnom gostu festivala glumcu i producentu Lazaru Ristovskom, a “Filmsku klapu” reditelju filma “Dnevnik mašinovođe” Milošu Radoviću.

Ove godine filmove u takmičarskom programu ocjenjuje međunarodni stručni žiri u sastavu: reditelj iz BiH Dragan Elčić /predsjednik/ i članovi Ivan Perić reditelj iz Hrvatske i Dejan Dabić, filmski i tv kritičar iz Srbije.

Na ovogodišnji jublarni festival u Istočnom Sarajevu, čiji je moto “Decenija filma”, stiglo je više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 država, dok će publika moći da pogleda 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa festivala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender