19. 06. 2021.
Romana Panić za Kontakt: Muzikom i pozitivnim stavom protiv dijabetesa

Romana Panić za Kontakt: Muzikom i pozitivnim stavom protiv dijabetesa

Romana Panić za Kontakt: Muzikom i pozitivnim stavom protiv dijabetesa

Jedna od rijetkih poznatih ličnosti koja je priznala da se bori protiv dijabetesa je banjalučka pop pjevačica Romana Panić. Povodom Svjetskog dana dijabetesa Romana je za Kontakt radio pričala kakve joj to poteškoće pravi u životu-

„Prije svega bih povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa poručila svima koji imaju tu komplikaciju da ostanu jaki i istrajni u borbi sa tim. Ja bih rekla da dijabetes nije bolest nego komplikacija s kojom možete da živite onoliko koliko želite i koliko ste spremni na to. Svaki put kada mi postave pitanje kako se borim sa tim ja negiram da je to bolest. a to sam izjavila i na donatorskoj večeri koju je prije nekoliko godina organizovao predsjednik Republike Srpske gdje sam ja prvi put javno priznala da već više od 20 godina imam dijabetes tipa 1“.

Romana kaže da njen izgled i način života govore mnogo o tome kako se s tim može sasvim normalno živjeti i funkcionisati, a njena poruka je prije svega je da je „sve u glavi“ i životnom stavu i da ništa nije tako strašno ako se čovjek bori.

„Moj posao je dinamičan. Ja imam mnogo napora i stresa. Međutim muzika je ipak nešto što je lijek i inače za sve i velika prednost u mom životu, koji mi je dodijelu tu komplikaciju. Moja olakšica je što se bavim poslom kojio volim i to mi donosi pozitivnu energiju. Sigurna sam da mi muzika pomaže,“ pojašnjava Romana.

Savjeti za ishranu

„Već 26 godina može da se desi da ne spavam, da putujem ali nikad se nije desilo da ne jedem u isto vrijeme i dajem insulin u istro vrijeme i to je nešto što  je najbitnije i sa takvom disciplinom metabolizam je na dobrom nivou. Mnogo ulažem u isharnu i smatram da je to najvažnije. Moram da doručkujem u 10 ili 11 sati, ručam u 14 ili 15, večeram u 18 ili 19 i pokušavam da spavam redovno. Bez slatkiša, bez gaziranih sokova. Voda je glavno piće, a postoje predrasude o tome da se ne smije popiti alkohol.  Mislim da takav način života treba da da vode i zdravi ljudi. Sve što je umjereno je zdravo“, objašnjava Romana.

Pjevačica dodaje da je kao javna ličnost počela da priča o dijabetesu onda kada je to bilo potrebno u humanitarne svrhe a posebno zbog djece dijabetičara jer je htjela da im da podršku i snagu da mogu normalno da žive s tim.

„Apelujem da roditelje da ne dižu nikakvu paniku zbog djece jer je to sve normalno, a postoje i mnogo gore stvari, kao što su visok pritisak ili holesterol. Sve možete da pobijedite svojom vjerom i svojim pozitivnim stavom“, poručuje Romana Panić.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender