07. 10. 2022.
Saša Jungić: Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je potpuno izlječiv

Saša Jungić: Karcinom testisa je jedan od rijetkih koji je potpuno izlječiv

Kako preživjeti rak testisa: Najvažniji su pravovremeni pregledi i pozitivan stav!

„Najveća pomoć u borbi protiv raka bila mi je moja volja da razmišljam pozitivno“, kaže Vjekoslav Cerović, tridesetdvogodišnjak iz Doboja.

Za Cerovića i Miroslava Todorovića iz Banjaluke neformalno udruženje građana „Superbrke“ cijeli ovaj mjesec u sklopu akcije „Movember“ u kojoj se skreće pažnja na borbu protiv raka testisa i prostate, prikuplja pomoć u tzv. „Brkin fond“.

Cerović, koji uspješno bije bitku sa rakom testisa, kaže da je na ovu bolest koja zahvata mlađu mušku populaciju, posumnjao kada je obavio jednostavan samopregled.

„Mislio sam da je neka upala, da je nešto drugo tako da nisam baš na vrijeme otišao doktoru. Bilo mi je nešto sumnjivo iako tu nema nikakvih bolova, to je nekako podmukla bolest. Otišao sam ljekaru i oni su to ustanovili. Nalazi su rekli da je to rak“, priča Cerović za Kontakt.

Iz sopstvenog mukotrpnog iskustva kaže da je u takvoj situaciji najvažnije da ne klonete duhom i da pozitivno razmišljate.

„Vjerujte da ja nisam imao pomoć ni finansijsku ni neku drugu. Najveća pomoć mi je bila to što sam se trudio da ostanem normalan i čist u glavi i da razmišljam pozitivno. U nekim momentima bio sam se malo pokolebao u borbi, ali sam onda shvatio da se ne mogu bez potrebe nervirati jer ne mogu ništa promijeniti. Gledao sam da budem vedar i sa takvim stavom sam otišao u Klinički centar i na kraju je ipak ispalo dobro. Čovjek ne smije klonuti duhoom i ispašće sve dobro,“ poručuje naš sagovornik.

Straha je ipak bilo. Pogotovo kada su ljekari posumnjali da se bolest proširila i na drugi testis i da postoji mogućnost za sterilitet.

„Svaki čovjek teži da stvori svoju porodicu, tad mi nije bilo svejedno. Srećom to je sve bilo u redu i ja mogu imati potomke. Kad sam došao u KCBL, doktorica Rašeta kojoj se i ovog puta zahvaljujem, ponovila je sve nalaze i CT snimak gdje se pokazalo da nemam metastaza na abdomenu i plućima. Imao sam dva ciklusa terapija po pet dana . Neko terapije podnosi bolje neko lošije, a ja lično sam ih dobro podnio. Jedino kad dođem kući bilo je malo gore, ali da se sve izdržati,“ odlučan je Vjekoslav i poručuje muškarcima da ne treba da se stide da odu kod ljekara ako uoče bilo kakve sumnjive promjene na testisima.

Sa njim se slaže i Miroslav Todorović iz Banjaluke, kojem je ostala još jedna terapija u procesu liječenja raka testisa.

„Svi treba da se jave ljekaru na vrijeme da sve bude lakše i da liječenje bude kraće.”

U akciju „Movember“ uključila se i spomenuta Dr Radmila Rašeta za koju oni koji su se borili sa ovim „muškim rakom“ imaju samo riječi hvale.

„Ja sam se vrlo rado odazvala pozivu i podržala akciju koja se održava vrlo uspješno. Sve s ciljem da podignem svijest u smislu prevencije tumora testisa i prostate, koji su u posljednje vrijeme, i jedan i drugi, u stalnom porastu zbog savremenog načina života i savremenog načina ishrane i stresa. U zadnjih 20 godina udvostručen je broj tumora testisa, to je bolest mlađe populacije između 20-e i 40-e godine, a rak prostate zahvata muškarce između 60-e i 80-e godine starosti. Naglasila bih da je ovo mjesec muškog zdravlja borbe i prevencije protiv malignih bolesti. Za tumor testisa je vrlo veliki procenat izliječenja poslije operacije, hemoterapije ili radioterapije. Procenat je preko 90 odsto“, objašnjava dr Rašeta ponavljajući da je veoma bitno je da se pacijenti rano jave.

Evo njenih savjeta:

„Ako se primijeti bilo kakva kvržica, otok, bol , krvarenje za vrijeme ejakulacije, nelagodnost, promjena boje kože –  treba da se javite ljekaru porodične medicine koji će vas uputiti na ultrazvuk testisa i tada je to daleko izlječivije nego kada tumor sa testisa metastazira na limfne čvorove trbuha jetre, pluća, kostiju i u centralni nervni sistem. Savjetovala bih starijim pacijentima da pregled prostate rade redovno iza 40 godine života. I ovaj tumor je izlječiv ako se na vrijeme otkrije, a ako metastazira to je samo produženje života, definitivnog izlječenja nema. “

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender