30. 09. 2020.
Černobil postaje veliki solarni park

Černobil postaje veliki solarni park

Černobil postaje veliki solarni park

Černobil, mjesto najveće nuklearne katastrofe u istoriji, mogao bi postati gigantski solarni park, potvrdio je ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak.

“Jasno je da taj teritorij nije pogodan za poljoprivredu, ali to je područje prilagođeno inovacijskim i istraživačkim projektima”, rekao je Semerak za AFP.

Do kraja ove godine privatne firme će izgraditi dvije solarne elektrane koje će imati snagu od po tri megavata i biti postavljene na području od šest hektara.

Ta količina snage znatno je manja od 4.000 megavata koliko se proizvodilo u Černobilu u sovjetsko doba, ali se očekuje da će se do 2017. biti izgrađene i nove elektrane.

Vlasti su napomenule da je za solarne parkove iznajmljeno 6.000 hektara u “izolovanoj zoni” koja obuhvata radijus od 30 kilometara oko mjesta nesreće.

Međunarodni interes za projekt

Najmanje 50 posto struje u Ukrajini proizvode nuklearne elektrane, 40 posto termoelektrane, većinom na ugljen, 7 posto hidroelektrane i samo 1 posto one solarne.

“Za ovaj projekt su zainteresovane mnogobrojne međunarodne firme. Smatram da bi u slučaju uspješnih pregovora on mogao biti pokrenut već sljedeće godine”, dodaje Semerak.

Kaže i kako će strane investitore privući kvalifikovana radna snaga, kao i cijena zemlje koja je jeftina zbog toga što nije pogodna za poljoprivredu.

To područje, koje su stanovnici napustili, a samo se stotinu starijih vratilo, u 30 godina nakon katastrofe pretvorilo se u jedinstven rezervat gdje buja biljni i životinjski svijet.

Analitičari smatraju da je ideja ovog projekta tehnički održiva.

Dalekovodi još upotrebljivi

“Klimatski uslovi i količina sunčeve svjetlosti su bolji u Ukrajini, nego u Njemačkoj u kojoj je solarna energija rasprostranjena”, smatra Dmitro Lukomski, izvršni direktor Rentechna, ukrajinske firme specijalizovane za obnovljive izvore energije.

Navodi i kako je velika prednost to što se na području Černobila još nalazi infrastruktura nekadašnje nuklearne elektrane, poput dalekovoda koji su i dalje upotrebljivi.

“To je važna činjenica, s obzirom da će se time proizvedena struja moći transportovati potrošačima”, istakao je taj stručnjak. Dodao je, ipak, kako će za projekt ipak trebati dosta ulaganja.

“Ako se investitori uključe, izgledi su dosta dobri. Bez njih su šanse male”, zaključuje Lukomski.

Ukrajinski ministar ekologije već je predstavio projekt Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender