25. 05. 2020.
Pravda za šalteruše i šalterce

Pravda za šalteruše i šalterce

Pravda za šalteruše i šalterce

Sindikat šalterskih radnika „FT1P“ (Fali ti jedan papir – prim. aut.), najavio je da će podržati inicijativu koja je potekla od udruženja šalterskih radnika „Nemaš sve papire“ da se šalterskim radnicima uvede bonus na ljubaznost.

Ako inicijativa zaživi, šalterski radnici će pored redovne plate, regresa, bakšiša, pogrešno vraćenog kusura i toplog obroka dobijati i bonus u visini jedne i po plate.
Naime, studija koja je provedena 1936. godine nedvosmisleno ukazuje na to da je pružanje usluge ljubaznosti i nazor-osmjeha veoma iscrpljujuća u psihološkom smislu i da ostavlja teške traume ukoliko se ne amortizuje dodatnim kešom.

U vladi  kažu kako u budžetu ne postoji novac za ovaj bonus jer nije ni predviđen budžetskim planom. Kao moguća rješenja vlada nagovještava rebalans budžeta, uvećanje poreza nepokretnosti za 400 % ili totalno gašenje fonda PIO kao i dječjeg dodatka kako bi se udovoljilo nezadovoljnim šalterskim radnicima.

Ministar za žongliranje državnim kešom Alen Varalić ekskluzivno za naš portal kaže: „Ovo je, konačno, jedna zdrava inicijativa. Gašenje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i dječjeg dodatka ne treba da zabrinjava, jer su te institucije svakako pukle i pitanje je dana kad će se ugasiti, tako da na ovaj način samo skraćujemo muku korisnicima navedenih fondova. Uostalom, penzioneri su (brate) nekako njanjavi i nisu više društveno korisni, a za najmlađu populaciju tu je neko od privatnih osiguranja, pa ko ‘oće nek mi se javi, jer moja strina Bog i batina u jednom od tih privatnih osiguranja… Da ne bude zablude, ovaj bonus će dobijati kako šalterski radnici, tako i šalterski neradnici, s tim što će ovim drugim ujedno, kao znak dobre volje, u njihove računare biti instalirana nova verzija pasijansa. Ako ova ideja zaživi, nećemo je objavljivati u Službenom glasniku, ali ćete po osmjesima šalterskih radnika tačno znati kad im je na tekući račun legao bonus.“

Ono što nismo saznali jeste da li se ova inicijativa odnosi samo na šalterske radnike u organima uprave ili i na službenike banaka, pošte i slično.
Saznali smo i da je Udruženje žena „FE-MINA“ najavilo da će udate žene na ulaznim vratima svojih domova ugraditi šaltere, preko kojih će im muževi moći davati svoje lične dohotke, za šta će dobijati priznanice. Čisto da bi se zaštitila prava muškaraca u slučaju razvoda. Nije istaknuto, ali se očekuje da će na taj način i članice ovog udruženja tražiti sva prava koja im pripadaju kao i svim drugim šalterskim radnicima.

*tekst je satiričnog karaktera

(Vladimir Nedić/kolumnista)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender