19. 09. 2020.
Manjak vitamina D kod muškaraca izaziva hroničnu migrenu

Manjak vitamina D kod muškaraca izaziva hroničnu migrenu

Manjak vitamina D kod muškaraca izaziva hroničnu migrenu

Istraživanje finskih naučnika pokazalo je da manjak vitamina D u muškom organizmu može povećati opasnost od razvoja hronične glavobolje i migrene.

Poznato je da je vitamin D važan za izgradnju kostiju te da ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Mnogo je studija pokazalo da nas moćni steroidni hormon štiti od bolesti moderne civilizacije,kao što su rak, srčani udar, dijabetes, depresija, demencija, iritabilni kolon, multipla skleroza …

Na jednom finskom univerzitetu su proveli istraživanje o  faktorima rizika za razvoj koronarnih bolest .

Promatrajući stanje 2600 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina, pokazalo se da je 68 posto ispitanika imalo manje od 50 nmol/L D vitamina u krvi što se smatra donjim pragom. Normalne referentne vrijednosti za muškarce i žene su od 50 do 200 nmol/L.

Poznajemo nekoliko oblika vitamina D, a laboratorijskim testom određuju se D3 i D2 hidroksi forma (25-OH) koja predstavlja bazalni status vitamina D kod ispitanika.

Naučnici su ustanovili da je kod muškaraca s najnižom stopom vitamina D u organizmu rizik od glavobolje i migrene bio dvostruko veći.

Ustanovljeno je i da su od hronične glavobolje ispitanici češće patili u zimskom razdoblju, kada je nivo vitamina D u njihovu organizmu bila smanjena zbog rjeđeg izlaganja ultraljubičastim zrakama.

U Finskoj i zemljama sjeverne Europe velik broj stanovnika pati od manjka vitamina D pa im doktori i nutricionisti preporučuju konzumiranje hrane bogate tim vitaminom – masne ribe: lososa, tune, skuše, pastrve, sardine te mlijeka, narančina soka, žutanjaka, jetrica i margarina.

Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama časopisa Scientific Reports.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender