24. 09. 2020.
Otvoren stečajni postupak u “Bobar banci”

Otvoren stečajni postupak u “Bobar banci”

Otvoren stečajni postupak u “Bobar banci”

Direktno se otvara postupak stečaja nad imovinom stečajnog dužnika „BOBAR BANKA“.

Tako glasi rješenje bijeljinskog Okružnog privrednog suda koji je za stečajnog upravnika imenovao Lazu Đurđevića. Povjerioci imaju rok od 30 dana da prijave potraživanja o kojima će se raspravljati na ročištu sredinom aprila. Razlozi su brojni: I pored toga što im račun nije blokiran banka ima negativnu poziciju likvidnosti, ne može da izmiruje obaveze, obaveze banke su veće od imovine.

“Naplata potraživanja je ispod planiranih rezultata, a blokada računa, koju je na prijedlog likvidacionog upravnika vršila Agencija za bankarstvo, ne daje značajne rezultate, te je predložio podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka kod nadležnog suda”, stoji u rješenju.

Dvije godine nakon propasti banke svoje je uspjela da naplati jedino Agencija za osiguranje depozita. Njoj je pripalo 77 od ukupno spašenih nešto više od 82 miliona. Država i ostali povjerioci još čekaju a trenutno je, kako piše u rješenju suda, u ovom momentu vrši za treći od ukupno devet isplatnih redova. Situaciju u Bobar banci predsjednica Vlade ne bi da komentariše.

“Ono što se dešava sa Bobar bankom nije stvar koja se nalazi u vladinim rukama nego postoje određeni sudski postupci koji se provode i sve je podređeno tome. Dakle, ne zavisi ni od volje niti jednog ministra niti vlade”, ističe Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Sjedište banke u Bijeljini po ničemu više ne podsjeća na nekadašnju sliku. Sa ulaza su skinuta obilježja, a tamo čitav dan papire pregleda stečajni upravnik. Lazo Đurđević kaže da zato nema vremena za izjave.

Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije. Slučajno ili ne, stečaj je pokrenut samo dan prije stupanja na snagu Zakona o banka koji na drugačiji način reguliše stečaj u finansijskim instituacijama.

(atv)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender