23. 09. 2020.
Poljska i Litvanija neće tajne zatvore CIA

Poljska i Litvanija neće tajne zatvore CIA

Poljska i Litvanija neće tajne zatvore CIA

Poljska i Litvanija saopštile su da Amerikancima neće dozvoliti da grade tajne zatvore na njihovim teritorijama, ukoliko predsednik SAD oživi stari program CIA-e koji je omogućavao držanje i ispitivanje zatvorenika u inostranstvu, javlja “Rojters”.

I Litvanija i Poljska su bliski saveznici SAD i nekada su dozvoljavale prisustvo tajnih zatvora na svojoj teritoriji koji su korišćeni za vreme rata protiv terorizma nakon 11. septembra 2001. godine, pod predsednikom Džordžom Bušom.

Zvaničnici SAD su rekli da postoji šansa da će Tramp narediti reviziju programa, usljed koje bi on mogao biti obnovljen. Slični zatvori nalazili su se u Rumuniji, Tajlandu i Avganistanu.

Na pitanje da li bi njena vlada pristala da ponovo dozvoli prisustvo zatvora na svojoj teriroriji, premijerka Poljske Beata Šidlo je rekla da nema prijedloga ni prostora za zatvore.

Ministar spoljnih poslova Litvanija Linas Linkevicius, izjavio je za Rojters da je njegova država spremna za saradnju sa SAD oko svih strateških problema, ali da ljudska prava moraju biti poštovana.

“Mučenje ljudi nije moguće po međunarodnom pravu, ne samo na pravnom polju, već i moralnom”, rekao je u intervjuu.

“Ne vjerujem da bilo koja civilizovana država trebalo da koristi ovakve metode. To nije samo moj lični stav, već i stav moje države”, dodao je Linkevicius.

Izvor: Tanjug

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender