01. 10. 2020.
Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu…

Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu…

Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu…

Bivša ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer poručila je da griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na snagu i podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je izrazila nadu kako će novi američki predsjednik Donald Tramp uvidjeti da nema mnogo osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih decenijama stoji SAD.

U intervjuu sarajevskom “Dnevnom avazu”, Pauerova, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsjedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu rekavši da na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i “političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju.”

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na “Putinove mišiće”, jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

“Željela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on ‘veliki vođa’ kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unaprijed na ekonomske činjenice i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro”, kazala je Pauerova.

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvještač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, rekla je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procjene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos “zbunjujućim ljubaznim izjavama” o Putinu.

“Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrijednosti”, kazala je Pauerova poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primjer, šta je Rusija napravila u Siriji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender