28. 09. 2020.
FIFA Zvezdi uskraćuje titulu svjetskog klupskog prvaka

FIFA Zvezdi uskraćuje titulu svjetskog klupskog prvaka

FIFA Zvezdi uskraćuje titulu svjetskog klupskog prvaka

Svjetska fudbalska federacija saopštila je da su svjetski klupski šampioni samo oni timovi koji su osvajali FIFA Svjetsko prvenstvo osnovano 2000. godine.

Prema saopštenju FIFA, koje prenosi portal Goal, osvajači Interkontinentalnog kupa više neće biti smatrani svjetskim klupskim šampionima. To takmičenje koje se zvalo Tojota kup osvojila je i Crvena zvezda 1991. godine pobijedivši u Tokiju Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0.

Interkontinentalni kup se održavao od 1960. godine, u njemu su se takmičili pobjednici Kopa Libertadores i Kupa evropskih šampiona, prije nego što je zamijenjeno Svjetskim klupskim prvenstvom 2000. Prvi osvajača bio je Real Madrid trijumfom nad Penjareolom iz Urugvaja.

FIFA smatra da timovi koji su osvajali taj stari trofej nemaju pravo da se zovu najboljim timovima na planeti.

“FIFA je prepoznala i cijenila sve inicijative osnivanja svjetskih klupskih prvenstava tokom istorije. Takva je situacija i sa turnirima na kojima su učestvovali evropski i južnoamerički klubovi, poput Kupa Rija 1951. i 1952. godine i Interkontinentalnog kupa. Ipak, FIFA je 2000. godine počela da organizuje Svjetsko klupsko prvenstvo na kojima učestvuju predstavnici svih šest konfederacija. Pobjednici tih takmičenja su timovi koje FIFA zvanično smatra svjetskih klupskim prvacima”, saopštila je FIFA u odgovoru na pitanje koje je postavio brazilski medij Estadao.

Ovakav stav FIFA neki mediji nazvali su sramnim, kao i manipulacijom istorije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender