27. 09. 2020.
Izetbegović: Dodik je poput Bosanca iz vica, vozi u suprotnom smjeru!

Izetbegović: Dodik je poput Bosanca iz vica, vozi u suprotnom smjeru!

Izetbegović želi da ospori naziv Republika Srpska?

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, saznaje Euroblic.

Izvori lista tvrde da će Izetbegović pokušati da ospori Zakon o Danu Republike koji je usvojen krajem oktobra prošle godine, a kojim je propisano da se 9. januar obilježava i praznuje kao sekularni praznik, kao i da Vlada Srpske uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović kaže da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv tog zakona jer je riječ “o velikoj zloupotrebi prava”, ali nije mogao precizirati u kojem roku će biti podnesena nova apelacija.

Izvori lista tvrde da bi Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, pred Ustavnim sudom mogao osporiti i naziv Republika Srpska, a Euroblic nezvanično saznaje da je u Izetbegovićevom opticaju ime “Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

U SNSD-u kažu da su upoznati da Izetbegović priprema “novi udar na Republiku Srpsku” i poručuju predstavnicima Srpske na nivou BiH da moraju biti žustriji prema bošnjačkom lideru.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da je velika odgovornost na Savezu za promjene koji ima mnogo načina da se odupre Izetbegoviću, a jedan je da ga uslove donošenjem nekih zakona i odluka na nivou BiH.

– Međutim, politički predstavnici Republike Srpske u vlasti u Sarajevu ponekad bježe od istine i zatvaraju oči nad nekim stvarima koje se dešavaju – rekao je Višković.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo kaže da će Izetbegović, ukoliko podnese apelaciju i o Zakonu o Danu Republike Srpske, snositi najveću odgovornost za katastrofalnu političku situaciju u BiH.

On tvrdi da SZP radi odgovorno prema Republici Srpskoj i da nije učinio nijedan pogrešan potez po Srpsku u zajedničkim institucijama.

Izvor: SRNA

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender