26. 10. 2020.
Kaleksit: Kalifornija traži otcjepljenje od SAD?

Kaleksit: Kalifornija traži otcjepljenje od SAD?

Kaleksit: Kalifornija traži otcjepljenje od SAD?

Predstavnici inicijative “Kaleksit” koji se zalažu za otcepljenje Kalifornije iz SAD, dobili su zeleno svjetlo da počnu prikupljanje oko 600.000 potpisa neophodnih da se ta inicijativa nađe u novembru 2018. godine na glasanju.

Kalifornijski državni sekretar Aleks Padila dao je prethodno zeleno svjetlo predlagačima inicijative “Kalifornija država”, poznatije kao Kaleksit po uzoru na Bregzit, da započnu prikupljanje 600.000 potpisa neophodnih za podnošenje zvaničnog prijedloga.

To bi bilo nešto više od osam odsto upisanih birača u Kaliforniji koja je najnaseljenija američka država sa skoro 40 miliona stanovnika.

Ako inicijativa uspije, birači bi odlučivali na referendumu 2019. godine o tome da li Kalifornija treba da postane posebna država.

Kako navodi Foks njuz, pitanje bi glasilo “Da li Kalifornija treba da postane slobodna, suverena i nezavisna država?” Padila međutim, kaže da bi takva odluka donijela Kaliforniji mnogo troškova, prenosi AFP.

Ideja o nezavisnosti Kalifornije postala je sve primamljivija mnogim građanima te države nakon pobjede Donalda Trampa na izborima.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender