23. 09. 2020.
Misteriozno ustaško blago – Gdje je Pavelićevo zlato?

Misteriozno ustaško blago – Gdje je Pavelićevo zlato?

Misteriozno ustaško blago – Gdje je Pavelićevo zlato?

Poznato je da je po uzoru na nacističku praksu pljačkanja Jevreja, ustaška tvorevina radila isto sa Srbima, Jevrejima u Jugoslaviji i drugima.

U samu pljačku pored Pavelića i ustaša umješani su i mnogo bitniji ljudi i organizacije. Tako da se u velikoj mjeri pominje Vatikan, Švicarska i pojedine organizacije u Americi.

Prizivni sud u San Franciscu odbacio je tužbu Emila Alperina i još nekih preživjelih židovskih žrtava holokausta protiv vatikanskog Zavoda za religijska djela (IOR), optuženoga da je s pomoću franjevaca pohranio ustaško zlato oteto Židovima, Srbima itd, te da je njime financirao bijeg nacističkih, ustaških i inih zločinaca iz Evrope u Ameriku, Južnu i Sjevernu takozvanim „štakorskim kanalima“.

Postoje teroije prema kojima je Pavelićevo blago sakriveno u Vatikanu i čuvano da bi se mogla finansirati nova samostalna država Hrvata.

Stuart Einzenstat, član istraživačkog tima za ekonomska pitanja u jednoj američkoj službi na 800.000 stranica objavljuje rezultate istraživanja, dokumente i druge tekstove vezane za nacističko blago a u određenom dijelu dotiče se i ustaškog pljačkanja.

Prema njegovim tvrdnjama, ustaše su od Jevreja opljačkale više od 80 miliona tadašnjih dolara, većinom u zlatu. Navedeno je da je dio zlata, 1338 kilograma, ustaška Hrvatska državna banka počela od 31 marta 1944 pohranjivati u Švicarskoj nacionalnoj banci.

State Department pretpostavlja da to nije dio otetoga hrvatskim Židovima, nego je uzeto iz sarajevskog depoa predratne Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. FNR Jugoslavija je potvrdila da joj je Švicarska vratila 980 kilograma zlata, a ostalih 358 kilograma ne spominje se, što stoji i u izvijesti Tripartitnog povjerenstva 1971.

13 sanduka zlata izneseno je iz Hrvatske 7 maja 1945, a 32 sanduka bila su sakrivena u Franjevačkom samostanu u Zagrebu. U februaru 1946. godine ti sanduci predani su emisijskoj Narodnoj banci Jugoslavije. Onih 13 sanduka prešlo je preko Bleiburga u automobilskoj koloni u kojoj su bili dr. Ante Pavelić i oko 1500 ustaša, a ustaško vodstvo je na njih pazilo, pa nisu pali u ruke partizana.

Krajnje odredište blaga locira ga u Sloveniji o kojoj se mnogo govori. Franc Zagorac, jedan od pratitelja Pavelića pri povlačenju ispovidio se jednom mladiću, koji je to kasnije objelodanio, 70-ih godina o tome kako je blago ostalo u Sloveniji, barem njegov dio. Dio blaga je ostao zarobljen u Austriji jer je navodno voz koji je prevozio zlato naletio na minu i tako Pavelićevo blago poslao u misteriju.

Pored Slovenije i Austrije, kao glavno mjesto za skladištenje ustaškog zlata pominje se Vatikan i njihova banka. Pored navedenih, dio blaga je završio i u Argentini gdje je Pavelić prebjegao nakon sloma NDH.

(MojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender