29. 09. 2020.
Najmlađa mumija na svijetu

Najmlađa mumija na svijetu

Najmlađa mumija na svijetu

Uvijek se vjerovalo da mala mumija (na slici iznad) sadržava pticu, tačnije sokola. Ništa od toga, jer je CT pokazao da je ipak riječ o nečemu ljudskome – pobačenom fetusu.

Navedeni mumificirani ostaci su iskopani 1907. u Gizi, a prema izvještajima sandučić dužine 44 cm datira negdje između 664.-525. pr. Kr. Od pronalaska do sada je vladalo je mišljenje da su unutra mumificirani ostaci sokola. Britanski Maidstone muzej je, pak, otkrio da je riječ o pobačenom fetusu starom otprilike 20 sedmica.

Otkriće je bilo posve slučajno, jer je muzej imao priliku za snimku CT uređajem raznih drevnih objekata pa je tome pridružio i „sokola“. U muzeju su, prije svega, bili zahvalni pomoći KIMS bolnice da im pomogne u podvigu, jer je u pitanju izvrsna prilika za neinvazivan pregled bez ikakvog oštećenja integriteta i stanja ostataka. Nakon iznenadnog otkrića, kustosi vjeruju da cijelo vrijeme imaju u muzejskom posjedu najmlađu ljudsku mumiju.

CT podaci pokazuju da je fetus imao noge, ali i ruke koje su bile značajno prekrižene na prsima. Zatim da je rezultat pobačaja i da nema naznaka o spolu. Ovo otkriće, kao i mnoga druga, samo upotpunjuje saznanja koja upućuju na zaključak neizmjerne važnosti pokopa u drevnom Egiptu. Čak i kod ovakvih primjera koja su završila egzistirati tako rano nakon začeća.

Ovo važno otkriće nije jedini primjer pronađenih mumificiranih ljudskih fetusa, ali je sigurno najmlađi pronađen dosad. U Tutankamonovoj grobnici su već bila pronađena dva fetusa, ali im je starost procijenjena na 25-37 sedmica.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender