30. 09. 2020.
Stvoren hibrid čovjeka i svinje: mješavina ljudskih i prasećih stanica kao tvornica organa

Stvoren hibrid čovjeka i svinje: mješavina ljudskih i prasećih stanica kao tvornica organa

Stvoren hibrid čovjeka i svinje: mješavina ljudskih i prasećih stanica kao tvornica organa

Naučnici su uspjeli uzgojiti embrione koji sadrže kombinaciju ljudskih i svinjskih matičnih stanica, u prvom koraku na dugom putu razvoja ljudskih organa u tijelima životinja, objavljeno je u četvrtak.

Istraživanje je, međutim, u vrlo ranoj fazi i pokazalo se težim nego što se očekivalo, objavljeno je u časopisu Cell. “To je važan prvi korak”, kazao je vodeći autor studije Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor na Salkovu institutu bioloških studija u Kaliforniji.

“Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, srca, pluća, bubrege… ali mi smo jako udaljeni od toga”, objasnio je.

Naučnici su usadili matične stanice odraslih ljudi u svinjske embrione i dopustili da se razvijaju četiri tjedna. Embrione su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi.

Ali su istraživanja prije uništenja pokazala da su se ljudske stanice počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih embriona.

Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1500 svinjskih embriona.

Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog embriona izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebice otkako se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama, i moguće ljudskom inteligencijom.

Naučnici kažu da je nivo doprinosa ljudskih matičnih stanica u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane stanice.

Profesor genetike na univerzitetu u Kentu Darren Griffin kazao je kako su naučnici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili embrione kada je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj.

On ovakva istraživanje smatra jako važnim, ali napominje da je potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.

(Znanost.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender