22. 09. 2020.
RS i Srbija preuzele teslićku firmu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme

RS i Srbija preuzele teslićku firmu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme

RS i Srbija preuzele teslićku firmu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme

TESLIĆ – Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti privrednom društvu „Zrak-DKS” d.o.o. Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

Vlasnici ovog novoosnovanog preduzeća su država Srbija s 51 odsto i Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

„Zrak-DKS” d.o.o. Teslić je nastao reorganizacijom privrednog društva „Zrak” a.d. Teslić u stečaju i jedno je od rijetkih koje nije otišlo u likvidaciju.

Na osnovu Rješenja Okružnog privrednog suda u Doboju potvrđen je plan reorganizacije stečajnog dužnika „Zrak” a.d. Teslić i utvrđeni osnivači, prenos cjelokupne imovine stečajnog dužnika na novoosnovano društvo, kao i prenos svih obaveza po osnovu važećih ugovora za isporuku roba i usluga po pribavljanju potrebnih dozvola i saglasnosti, navode iz Vlade RS.

Planom reorganizacije „Zraka“ predviđeno je da firma „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime postaje vlasnik 51 odsto novooformiranog preduzeća, dok će fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja od „Zraka“ pretvoriti u kapital tako da će RS imati 49 odsto vlasništva.

Privredno društvo „Zrak – DKS” d.o.o. Teslić nastavlja djelatnost privrednog društva „Zrak” a.d. Teslić i baviće se proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne oprema, najvećim dijelom za ino-kupce, naveli su u Vladi RS, koja je na posljednjoj sjednici dala saglasnost privrednom društvu „Zrak-DKS” d.o.o.

Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme. U planu je proizvodnja optičke, optomehaničke i optoelektronske opreme i sistema za osmatranje, nišanjenje i upravljanje vatrom na oruđima i sredstvima svih kalibara.

Takođe, iz Vlade RS tvrde da ovo novoosnovano preduzeće planira i širenje palete proizvoda, kao i zapošljavanje oko trideset radnika.

U nekada uspješnom „Zraku” iz Teslića otvoren je stečaj u novembru 2013. godine, kada su blokirani računi preduzeća zbog dugova, a radnicima nije bilo isplaćeno 17 plata.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender