29. 09. 2020.
Sutra se obilježava nacionalni dan bez duvanskog dima

Sutra se obilježava nacionalni dan bez duvanskog dima

Sutra se obilježava nacionalni dan bez duvanskog dima

Studenti medicine Jugoslavije, predvođeni Sekcijom za borbu protiv pušenja među omladinom koja je osnovana na Medicinskom fakultetu u Tuzli, načinili su pokret za smanjenje i prevenciju pušenja duvana. Dan borbe protiv pušenja, 31. januar, koji je nastao ranih 1980-ih godina, čak nekoliko godina prije uvođenja 31. maja internacionalnog dana nepušenja Svetske zdravstvene otrganizacije (World No Tobacco Day), još uvijek se u većini bivših Jugoslovenskih republika i danas poštuje.

Namjera je da se širenjem saznanja o štetnosti pušenja, načinima prekida pušenja i metodama uticaja na mlade doprinese da nam narod bude zdraviji i dugovječniji.

Tako, pored mjera koje poduzimaju državni organi (oporezivanje cigareta, kontrola poštovanja zakonskih odredbi o pušenju na javnim mestima i zabrana reklamiranja cigareta), edukacija stanovništva vodi nastanku novog kulturnog odnosa prema štetnoj upotrebi duvana.

Tim povodom SaMSIC – komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske uz podrsku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske,Medicinskog Fakulteta Banja Luka i Saveza studenata medicinskog fakulteta Banja Luka 31.januara organizuje obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima u vidu podjele flajera sa fokusom na štetna dejstva cigareta na reproduktivno zdravlje i stvaranje porodice, kao i djecu pasivne pušače.

Pored toga ce biti održana prezentacija sa veoma upečatljivim fotografijama koje ukazuju na štetne učinke duvanskog dima. Akcija će se održati u Super Konzum Borik od 11:00 do 14:00 h.

Prema podacima istrazivanja koje je 2015.godine u Banjoj Luci, Doboju i Trebinju, sproveo JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ucestalost pusenja u populaciji od 15 do 65 godina je 24,6% pri cemu muskarci češće puše od žena. Pušenje je u RS rasprostranjeni u populaciji mladih uzrasta od 13 do 15 godina.

Prema podacima SZO, u svijetu godisnje oko 6 miliona ljudi umire od posljedica pušenja, od čega 80% u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama. Prema SZO najisplativija prevencija jeste kontinuirano povećanje cijena duvana i duvanskih proizvoda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender