19. 09. 2020.
Tramp proglašava Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom – Implikacije u BiH?

Tramp proglašava Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom – Implikacije u BiH?

Tramp proglašava Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom – Implikacije u BiH?

Agencija Rojters prenosi da je u toku rasprava u Trampovoj administraciji o tome da li Sjedinjene Američke Države treba da proglase Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom i da ga samim tim izlože američkim sankcijama.

Prema izvoru Rojtersa, Majkl Flin, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD-a Donalda Trampa izarazio je želju da se na crnu listu stranih terorističkih organizacija stavi i Muslimansko bratstvo.

Flinov tim je razgovarao o stavljanju grupe na listu terorističkih organizacija SAD, ali je rekao da je na kraju nejasno kada će to biti urađeno. Drugi Trumpovi savjetnici, kao i mnogi iskusni stručnjaci iz nacionalne bezbjednosti, diplomate, pravnici i obavještajci tvrde da je Bratstvo mirno evoluiralo u nekim zemljama, prenose američki mediji.

Senator Ted Kruz kao i kongresmen Mario Diaz-Balart ovog mjeseca predložili su zakon da se Muslimansko bratstvo doda na listu terorističkih organizacija.
Implikacije na BiH?

Ova vijest mogla bi biti interesantna i u kontekstu BiH. Ranije u medijima je objavljena fotografija sa sastanka člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, početkom 2014. godine u zgradi Predsjedništva BiH gdje je primio delegaciju Muslimanskog bratstva i fotografisao se s njima pokazujući uzdignuta četiri prsta.

Sa četiri uzdignuta prsta u javnosti je često istupao i turski predsjednik Erdogan. On je čak za govornicom UN-a podigao četiri prsta (znak Rabije) i rekao: U Egiptu je vojnim udarom svrgnut predsjednik izabran glasovima naroda i, istovremeno, ubijeno hiljade ljudi koji su tražili poštovanje njihovih glasova, dok su se UN i demokratske zemlje zadovoljile samo praćenjem situacije. A osoba koja je izvršila vojni udar dobila je legitimitet.

Inače, znak Rabije sa četiri uzdignuta prsta pojavio se u avgustu 2013., i simbolizovao je podršku svrgavanju Mursija s vlasti. Koristila ga je organizacije takozvana muslimanska braća i njihovi simpatizeri.

Podsjećanja radi, muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine u Egiptu na temelju učenja Hasana al-Bane (1906-1949).Glavni cilj muslimanskog bratstva bila je reafirmacija političkog islama i uspostava novog kalifata utemeljonog na šerijatu i Kuranu, pišu strane agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender