27. 09. 2020.
Odzvonilo kupovini naučnih radova: Stižu lovci na plagijate

Odzvonilo kupovini naučnih radova: Stižu lovci na plagijate

Odzvonilo kupovini naučnih radova: Stižu lovci na plagijate

Većina javnih univerziteta u BiH uskoro će nabaviti „lovce na plagijate“ i na taj način će biti zaustavljeno prepisivanje i plagiranje seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

Predstavnici univerziteta kažu za „Avaz“ da će ovi kompjuterski programi dodatno pojačati provjeru naučnih radova.

Snažnija kontrola

Prorektor za umjetnost, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu Zijad Mehić rekao je za Avaz da ova ustanova još nema softver pomoću kojeg će biti provjereni stručni radovi kako bi profesori bili sigurni da nisu plagijat.

– Takav program još ne postoji na našem univerzitetu, ali bi on uskoro trebao biti nabavljen. Planirano je da kupimo taj softver. Do sada nije bilo plagijata, ali svakako kontrola treba biti snažnija – istakao je Mehić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga istakao je da je u toku izrada novog kodeksa profesionalne etike koji će mnogo preciznije definisati šta je plagijat i procedure protiv onih koji za njim posegnu.

– Koristimo i druge mehanizme koji predstavljaju rampu za plagijatore, poput uvida fakultetskih i univerzitetskih tijela u radove. Ipak, na fakultetima očekuju da će tek nabavkom softvera stati ukraj studentima koji se kite tuđim perjem. Realno je očekivati da će softver, koji će omogućiti provjeru da li u stručnim radovima ima elemenata plagijata, biti obezbijeđen u skorije vrijeme – istakao je Mataruga.

Provjere u Srbiji

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da je obaveza profesora da prate jesu li radovi plagijati te da su i oni pokrenuli proceduru za nabavku softvera za provjeru radova.

U toku je proces javne nabavke i nadamo se da bismo do ljeta mogli imati taj softver. Do sada smo to utvrđivali pregledom radova, a kada bi nešto bilo sporno kod doktorskih ili magistarskih radova, nosili bismo ih u Srbiju ili na neki od privatnih fakulteta u BiH na provjeru – rekao je Grujić.

Stroga provjera u Mostaru

– Imamo strogu provjeru plagijata unutar odjeljenja za kvalitet nastave. Na Sveučilištu u Mostaru postignut je dogovor da svi fakulteti moraju da vode računa o svojim doktorandima i magistrantima, pa tako moraju da vode računa i o tome da li su njihovi radovi plagijati – rekla je rektor Mostarskog univeziteta Ljerka Ostojić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender