29. 09. 2020.
Incko dobio kritike od Rusije u SB UN

Incko dobio kritike od Rusije u SB UN

Incko: Spreman sam da u BiH radim bez plate

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko izjavio je da spreman da u BiH radi bez plate, a još jednom je predložio Miloradu Dodiku – koji ga stalno proziva zbog novca koji dobija – da se mijenjaju za platu.

On je rekao da ga plaše pojedine izjave kako bi on mogao biti posljednji visoki predstavnik u BiH.”Ja se plašim ovakvih izjava da sam posljednji. Ja sam trenutni. Njemačka je 45 godina imala ograničen suverenitet. U Austriji su savezničke snage bile 10 godina”, rekao je Incko, ali je dodao da postoje šanse da ”stranci odu iz BiH.

“Mislim da takve šanse postoje. Bilo je takvih napora. Prudski sporazum je bio takav 2009. godine. Lajčak je tada bio u pozadini. Pokojni Sulejman Tihić je bio jedan od glavnih tada. Ti isti lideri, koji se ne dogovaraju, traže da OHR ide kući. Oni su dobili povjerenje od birača. Moraju to povjerenje ispuniti. Ove 2017. godine nema izbora, ovo je super godina da se nešto radi”, rekao je Incko za N1.

Incko je rekao da je do sad koristio 40 puta famozna Bonska ovlaštenja, te pojasnio da se ona koriste za ”krupne stvari”

Incko misli da se EU neće pridružiti sankcijama koje su SAD uvele predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku iako je, kako navodi, EU  nezadovoljna nekim događajima ovdje.

Na pitanje N1 da li će se izviniti zbog sporne izjave u kojoj je Republiku Srpsku uporedio sa NDH, Incko je ponovio da se on neće nikome izvinjavati jer je njegova izjava ustvari “pogrešno prenijeta.”

“Političari su bili ti koji su moju izjavu pogrešno prenijeli. Rekao sam da bi nekome moglo pasti na pamet da slavi 10. april, osnivanje NDH. Rekao sam da to nikome ne pada na pamet. Za mene je, u prvom planu, to da se nije poštovala odluka Ustavnog suda BiH. Ja mogu da se izvinim ovim ljudima koji su pogrešno shvatili moju izjavu, koji imaju rođake koji su umrli u Jasenovcu. Osuđujem svaki fašizam i nacizam. Bio sam lično u Jasenovcu, na bosanskoj strani, na jednoj komemoraciji. Te su stvari osjetljive”, objasnio je Incko.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender