20. 09. 2020.
Njemačka rezerviše buduće medicinare

Njemačka rezerviše buduće medicinare

Njemačka rezerviše buduće medicinare

Da Njemačka vapi za radnicima u zdravstvenom sektoru pokazuje najnoviji poziv Centra za afirmaciju i razvoj iz Banjaluke, koji osim medicinara sa iskustvom traži i učenike i studente završnih godina medicinskih škola i fakulteta.

Program zapošljavanja medicinara “Vrijediš više”, koji je u saradnji sa njemačkim partnerskim organizacijama pokrenuo pomenuti centar, pruža zdravstvenim ranicima iz RS i BiH priliku da se usavrše i rade u ovoj zemlji.

– Tražimo 60 medicinara srednje i visoke stručne spreme, te po 12 učenika i studenta medicinskih škola i fakulteta, kojima pružamo šansu da se prijave i uče njemački jezik u BiH dok ne završe školovanje. Kad dobiju diplomu, krećemo u potragu za poslom u skladu sa njihovom strukom – rekli su u Centru za afirmaciju i pojasnili da đaci i studenti neće ići u Njemačku prije diplomiranja.

Dodali su da prednost imaju kandidati sa znanjem njemačkog jezika na B1 ili B2 nivou, te da će većina njih imati priliku da zasnuje radni odnos u sjevernom dijelu Njemačke, dok će se doktori moći zaposliti u gotovo svim pokrajinama.

– Potražnja za zdravstvenim radnicima u Njemačkoj je izrazito velika, pa procedura zapošljavanja ide vrlo brzo, naročito za medicinare sa položenim Goethe ili OSD ispitom o poznavanju jezika – kažu u centru.

Naveli su da troškovi odlaska uključuju plaćanje putovanja, obrade i prevoda dokumentacije, što iznosi oko 250 KM.

Direktor Medicinske škole u Banjaluci Vladimir Jagodić kaže da je jasno da se veliki broj mladih u RS posljednjih godina planski upisuje u srednju medicinsku školu da bi po dobijanju diplome otišli preko granice.

– Posljednjih godina znatno se povećao broj đaka koji prilikom upisa u školu traže da uče njemački jezik, vjerovatno zato što planiraju da rade u Njemačkoj – kaže on.

Koliko je situacija zbog odlaska mladih ozbiljna, potvrđuje i slučaj iz Gradiške, gdje je kćerka doktora i bivšeg direktora Doma zdravlja u ovoj opštini Milana Švrake odlučila da sa diplomom medicinskog fakulteta ode u Njemačku.

– Privremeno je radila u Domu zdravlja u Gradišci i obećavali su nam da će dobiti specijalizaciju u bolnici u našem gradu, u kojoj radim 30 godina. Međutim, do toga nije došlo, a s obzirom na to da dobro govori engleski i njemački jezik, odlučila je da ode u Njemačku i tamo pokuša da gradi karijeru – rekao je doktor Švraka.

Put ka Njemačkoj planira i studentkinja završne godine banjalučkog Medicinskog fakulteta Vanja N.

– Usredsređena sam da studije privedem kraju, nakon čega ću posao tražiti ovdje, ali ako ga ne bude, planiram da idem u Njemačku, čiji zdravstveni sistem daje mnogo mogućnosti za napredak u karijeri – kaže ova buduća doktorica i dodaje da je od početka godine pet njenih kolega spakovalo kofere i otputovalo u Njemačku.

Odlaze i stalno zaposleni

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da je stanje u zdravstvu svakim danom sve gore, te da odlazi i stalno zaposleno osoblje.

– Doprinosi nam nisu uplaćeni godinama, plate kasne, a radnici odlaze. Najviše odlaze tehničari, koji vrlo dobro rade svoj posao i koji su cijenjeni. Oni koji su otišli kažu da im njemački poslodavci daju po 3.000 evra da bi im doveli još medicinara iz RS. Odlaze i doktori, ali taj problem nije toliko izražen, jer oni otvaraju privatne klinike i snalaze se na razne načine – kaže Granulić.

Broj traženih medicinara u programu “Vrijediš više”

– medicinski tehničari – 12

– fizioterapeuti – 12

– magistri farmacije – 12

– doktori opšte prakse i specijalizanti – 12

– doktori specijalisti – 12

– studenti završne godine medicine, farmacije i zdravstvene njege – 12

– učenici četvrtih razreda Medicinske škole opšteg i fizioterapeutskog smjera – 12

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender