24. 09. 2020.

Pronađen testament Aleksandra Velikog?

Londonski istoričar Dejvid Grant tvrdi da je pronašao testament jednog od najvećih vojskovođa svih vremena – Aleksandra Velikog, više od 2.000 godina nakon njegove smrti.

Kako piše “Dejli mejl”, posljednje poglavlje drevne “Aleksandride”, koje sadrži Aleksandrove planove vezane za njegove pohode, ali i detalje o tome gdje je želio da bude sahranjen, sve do sada smatrano je fiktivnim.

Međutim, dugogodišnja istraživanja ukazuju na to da je Aleksandrov testament baziran na originalnom tekstu, iako je bio izmijenjen iz političkih razloga.

Prema Grantovoj knjizi “Potraga za izgubljenim testamentom Aleksandra Velikog”, najmoćniji generali čuvenog osvajača su sakrili njegov originalni testament, zbog toga što je za nasljednike odredio nerođenog sina Aleksandra IV i vanbračnog Herakla.

To je dovelo do onoga što je u istoriji poznato kao “Ratovi za nasljedstvo”.

Grant vjeruje da je testament vojnog genija izmijenjen, pa dijeljen u vidu pamfleta, što je činio jedan od njegovih generala, kako bi dokazao legitimnost svog prava na nasljedstvo.

Takođe, zbog drevnih rimskih priča, po kojima je Aleksandar umro ostavljajući carstvo “najjačem”, ili bez ikakvih riječi, istoričari su dugo vremena zanemarivali tekst sa posljednjih strana “Aleksandride”.

Ukoliko se ispostavi da je Grant u pravu, to će dovesti do poništenja svih dosadašnjih istraživanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender