19. 09. 2020.
Rođeno dijete iz embriona zamrznutog prije 14 godina

Rođeno dijete iz embriona zamrznutog prije 14 godina

Rođeno dijete iz embriona zamrznutog prije 14 godina

U iranskom gradu Isfahanu rodilo se dijete iz embriona koji su ljekari i naučnici zamrzli 2003. godine.

To je novi rekord u čuvanju oplođenog embriona koji je očuvao mogućnost da se razvije u zdravu novorođenu bebu.

Kako saopštava iranska informativna agencija Irna, u subotu je u iranskom gradu Isfahanu svijet ugledalo dijete koje se razvilo iz embriona zaleđenog prije 14 godina, prenosi Sputnjik. Do sada naučnicima i ljekarima nije polazilo za rukom da omoguće rađanje djeteta iz tako “starog” embriona.

Prethodni rekord držao je embrion koji je zaleđen stajao 11 godina u specijalnoj hladnjači.

– Do danas niko nije uspio da dovede do rađanja zdravog djeteta iz embriona koji je tako dugo bio zaleđen – izjavio je doktor Sajed Asadolah Kalantari, jedan od rukovodilaca Centra za liječenje steriliteta u Isfahanu.

On je dodao da se u njihovim specijalnim hladnjačama čuva još 100.000 zaleđenih embriona.

Inače, 42-godišnja majka bebe koja je na svijet došla na ne sasvim uobičajen način sada se dobro osjeća. Ona je prethodno uspjela da se izbori sa rakom limfnih čvorova.

Metoda kojom je ta žena rodila dijete smatra se najuspješnijom u slučajevima kada žena oboli od malignog tumora.

Tada se prije početka hemioterapije i zračenja, vještačkim putem uzimaju i zamrzavaju jajne ćelije, čime se ženi ostavlja mogućnost da eventualno rodi dijete, ako se izbori sa opakom bolešću.

Kako je navedeno, prije nekoliko nedjelja u Iranu je usvojen zakon koji omogućava očevima da poslije rođenja djeteta uzmu porodiljsko odsustvo i ostanu uz novorođenu bebu, u cilju poboljšanja uslova za podizanje nataliteta.

Takođe, u Iranu država pokriva sve medicinske troškove liječenja neplodnosti, a mlade majke finansijski stimuliše na rađanje.

Izvor: Tanjug

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender