01. 03. 2021.
Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Sud u Mičigenu blokirao Trampovu zabranu

Savezni sud u Mičigenu zaustavio je zabranu koju je američki predsjednik Donald Tramp izrekao za sedam većinski muslimanskih zemalja.

Iz suda je pojašnjeno da se izvršni nalog ne odnosi na osobe koje imaju stalno prebivalište u SAD-u, kao ni vlasnike zelenih karti.

Tužbu je podnijela Liga arapsko-američkih građanskih prava tvrdeći da je zabrana neustavna. Ligu predstavlja šest stalnih stanovnika od koji su neki bili vraćeni s aerodroma kada su pokušali ući u avion za SAD.

Tužiteljka Nabih Ayad je čestitala sudu na “hrabrosti za rješavanje problema ranjivih članova zajednice”.

Sudska odluka u Mičigenu je uslijedila nakon pravne bitke u Kaliforniji gdje je okružni sudija u Los Angelesu odlučio da bi onima koji su ostali bez prebivališta, trebalo biti dozvoljeno da se vrate u SAD. Sudija je istakao da validne useljeničke vize ne mogu biti otkazane, uključujući i vize koje imaju državljani Sirije, Irana, Iraka, Somalije, Sudana, Libije i Јemena.

Nakon što je Trampova zabrana prošlog petka stupila na snagu, državljanima ovih sedam zemalja nije bilo dozvoljeno da uđu u avione za SAD, što je izazvalo masovne proteste širom zemlje, kao i oštre reakcije.

Sudija iz Njujorka je naredio da se obustavi vraćanje putnika koji su došli na aerodrome sa važećim vizama za ulazak u SAD, ali ljudima je i nakon ove odluke onemogućen ulazak u zemlju.

Tužba zbog ignorisanja sudskog naloga podnesena je i u Virdžiniji. Međutim, Tramp je ostao iza svoje zabrane tvrdeći da štiti SAD od loših ljudi sa lošim namjerama.

Izvor: Kliks

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender