28. 09. 2020.
Odzvonilo kupovini naučnih radova: Stižu lovci na plagijate

Odzvonilo kupovini naučnih radova: Stižu lovci na plagijate

Za bolje uslove studenata i đaka 37 miliona KM

U sanaciju i opremanje škola i vrtića u Republici Srpskoj, te za poboljšanje studentskog standarda prošle godine uloženo je više od 36,9 miliona KM, a novac je izdvojen iz budžeta, razvojnog programa i kredita. U oblasti osnovnog obrazovanja, Ministarstvo prosvjete i kulture RS tokom 2016. godine uložilo je 400.000 maraka za sanaciju i nabavku opreme u 49 osnovnih škola.

Najviše novca utrošeno je na uvođenje i sanaciju sistema za grijanje, i to gotovo 169.000 KM, dok je za nabavku računarske opreme, namještaja i stolarije potrošeno oko 230.000 maraka. Novo ruho lani je dobilo ili će uskoro dobiti više od 20 obrazovnih ustanova koje se saniraju u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

– Kreditom Svjetske banke u iznosu od 12,8 miliona dolara finansira se obnova jedne predškolske ustanove, 15 osnovnih, pet srednjih škola, jednog fakulteta, te objekta Studentskog centra u kojem su smješteni i Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju – istakli su u resornom Ministarstvu.

Osnovna škola “Aleksa Šantić” iz Banjaluke, sanirana je u okviru projekta energetske efikasnosti, a direktorica Svjetlana Radusin kaže da je škola dobila novu fasadu, zamijenjena je i stolarija koja je bila stara 62 godine.

– Zamijenjeni su i ventili na radijatorima za regulisanje temperature u učionicama, te postavljeni novi kotlovi u podrumima. Poslije mnogo vremena nam je toplo i prijatno u učionicama i svi su oduševljeni urađenim počevši od đaka i nastavnika, do roditelja – rekla je Radusinova i dodala da u školi imaju stare parkete i mokre čvorove što će se truditi da saniraju u narednom periodu.

Direktorica Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru Radmila Bijelić je istakla da će i njihova škola biti uključena u projekat energatske efikasnosti. Nakon njega će, kako kaže, dobiti daleko bolje uslove za rad.

– Radovi mogu početi na kraju drugog polugodišta. Ovim projektom biće zamijenjena vrata i prozori, oblagaćemo fasadu i obnovićemo krov škole – istakla je Bijelićeva.

Svi ti radovi trajaće oko dva mjeseca, poslije čega će škola dobiti novi izgled, ali i komfor. Kada je riječ o novim ulaganjima, u Ministarstvu kažu da u narednom periodu očekuju početak realizacije novog projekta UNDP-a

“Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru”, u okviru kojeg će veliki broj obrazovnih ustanova u RS biti obnovljen i saniran. Najznačajnija ulaganja u oblasti visokog obrazovanja tokom 2016. godine odnosila su se na izgradnju i opremanje studentskih domova u Banjaluci, Palama i Foči, u šta je uloženo 3,7 miliona KM.

– Izgradnjom novih studentskih domova stvoreni su bolji uslovi za studente, te prošireni kapaciteti smještaja za više od hiljadu mjesta – kažu u Ministarstvu prosvjete. Ove godine u planu je i sanacija paviljona jedan i dva Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, za što je iz Razvojnog programa RS izdvojeno 1,5 miliona maraka. Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči prošle godine su uselili u novi objekat u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 2,7 miliona KM.

(Glassrpske)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender