20. 09. 2020.
Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Prva smrt zbog Trampove uredbe? “Majka mi umrla, Tramp je kriv”

Federalni sudija stopirao Trampovu uredbu o izbjeglicama

Džejms Robart, federalni sudija Sijetla, izdao je privremenu nacionalnu blokadu izvršne uredbe predsjednika Donalda Trampa, kojom je prije sedam dana uvedena privremena zabrana izdavanja viza i ulaska u Sjedinjene Države za izbjeglice i građane sedam muslimanskih zemalja Bliskog istoka i Afrike. To je, tvrde upućeni, veliki izazov za Trampovu administraciju koja, međutim, ima pravo da se protiv takve presude odmah žali i zabranu vrati na snagu.

Sudska odluka o privremenom povlačenju predsjednikove zabrane, opravdava se time da američke države nisu imale priliku da izazovu i eventualno opozovu Trampovo izvršno naređenje. Glavni tužilac države Vašington, Bob Ferguson, opisuje ga kao nelegalno i neustavno.

“To je očigledno istorijska odluka važna za vladavinu prava i naš narod. Od početka govorim, nije najglasniji glas onaj koji preovladava u sudnici – već Ustav. I to je ono što je pokazao sudija Robart. Siguran sam da se ta odluka neće dopasti predsjedniku, ali je njegov posao, odgovornost i obaveza da poštuje takvu odluku i potrudiću se da tako i bude”, rekao je Ferguson.

Odluka sudije iz Sijetla u teoriji znači da bi oni kojima je zabranjen dolazak u Sjedinjene Države – sada mogli da traže vizu.

I dok se na aerodromima nastavljaju protesti zbog Trampove sporne uredbe, američka služba za carinu i graničnu zaštitu obavijestila je domaće avio-kompanije da im je omogućeno da istog časa na letove ukrcaju sve putnike koji su prije nedjelju dana ostali zarobljeni na aerodromima.

Bijela kuća saopštava da je Trampova uredba pravno validna i odgovarajuća i najavljuje hitnu žalbu Ministarstva pravde na sudsku odluku.

Izvor: RTS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender