19. 09. 2020.
Putin se odriče aduta, Kalašnjikov ide u tuđe ruke

Putin se odriče aduta, Kalašnjikov ide u tuđe ruke

Putin se odriče aduta, Kalašnjikov ide u tuđe ruke

Ruska državna kompanija Rostek pristala je na prodaju 26-procentnog udjela u proizvođaču oružja “Kalašnjikov”, u sklopu planova za reorganizovanje poslovanja.

Rostek je najavio da će taj udio prodati privatnim investitorima u čijem vlasništvu je već polovina firme, čime će se, kako je saopšteno, smanjiti državni udio u “Kalašnjikovu” na nešto iznad 25 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Vrijednost transakcije nije objavljena i tek treba da dobije “zeleno svjetlo” regulatornih vlasti.

“U 2013. godini, gubitak grupacije je iznosio gotovo dve milijarde rubalja (31 milion evra). Poslije serije značajnih transformacija koje je sprovela grupacija, zamjene rukovodstva i prelaska akcija Kalašnjikova u ruke privatnih investitora, zajedno smo pomogli kompaniji da postigne pozitivne finansijske rezultate”, navodi se u saopštenju direktora Rosteka Sergeja Čemezova.

U jesen 2013. godine, rukovodstvo Rosteka je odlučilo da 49 odsto akcija koncerna “Kalašnjikov“, prenese na privatne investitore, Alekseja Krivoručku koji je imenovan za generalnog direktora i Andreja Bokareva, predsjednika i osnivača kompanije Transmašholding.

Prema uslovima iz tog ugovora, Krivoručko i Bokarev su se obavezali da će uložiti 2,6 milijardi rubalja (47 miliona dolara) u razvoj kompanije, dok je Rosteku ostao kontrolni paket akcija u “Kalašnjikovu“.

Proizvodi “Kalašnjikova“ se izvoze u 27 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Italija, Kanada i Tajland.

Izvor: B92, TANJUG

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender