22. 09. 2020.
Mogerinijeva pozdravila brzu primjenu dogovora Beograda i Prištine

Mogerinijeva pozdravila brzu primjenu dogovora Beograda i Prištine

Mogerinijeva pozdravila brzu primjenu dogovora Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini saopštila je da konstruktivna posvećenost koja se mogla vidjeti u posljednje dvije runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate.

U saopštenju povodom rušenja potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici, Mogerinijeva je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pješačku zonu uspješno riješena u Prištini.

Ona je navela da je implementacija dogovorenog počela odmah i da su radovi danas uspješno završeni, što će doprinijeti slobodi kretanja, direktnim kontaktima među ljudima i, konačno, pomirenju.

Mogerinijeva je poručila da će od uspješne implementacija dogovorenog koristi imati građani i sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice.

Ona je ocijenila da su lideri u regionu rušenjem zidova i fokusiranjem na izgradnju mostova pokazali hrabrost i viziju, navodeći da je to u duhu briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pješačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu”, dodaje se u saopštenju.

Prema njenim riječima, napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sada je, više nego ikad, od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dvije strane u regionu i njihovom napredovanju na putu ka EU.

Mogerinijeva je istakla da će EU nastaviti da snažnim angažovanjem olakšava dijalog.

Izvor: SRNA

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender