20. 09. 2020.
Protesti urodili plodom: Vlada Rumunije povlači sporni zakon?

Protesti urodili plodom: Vlada Rumunije povlači sporni zakon?

Nastavljeni protesti u Rumuniji

Demonstranti su na ulicama Bukurešta i drugih gradova nastavili proteste uprkos odluci premijera Sorina Grindeanua da povuče spornu uredbu.

U rumunskoj prijestonici okupilo se oko 170.000 ljudi. Oni su uzvikivali parole “Ostavka, ostavka” i mahali rumunskim zastavama.

Ubrzo zatim, na jednoj od zgrada u blizini kancelarije premijera, laserski je projektovana mapa Rumunije na kojoj piše:”Probudili smo se!”.

Protesti su organizovani i u oko 70 gradova širom Rumunije, a na njima se prema procjenama policije okupilo oko 330.000 ljudi.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je ranije po objavljivanju odluke o povlačenju sporne uredbe kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, da ne želi podjelu zemlje, kao i da odgovornost za konfuziju koje je ona izazvala u javnosti, snosi ministar pravosuđa.

AP ističe da je Grindeanu je rekao da će prijedlog “biti poslat parlamentu na debatu”, što vjerovatno neće umiriti demonstrante koji traže da se uredba poništi.

“Poslije svih ovih dana donijeli smo nekoliko odluka. Najprije sutra ćemo na sjednici vlade po hitnom postupku ukinuti ovu uredbu”, rekao je on dodavši da će se pronaći pravni način da ona ne stupi na snagu. Grindeanu je istakao da ne želi podjele u Rumuniji.

“Ne želim podjele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podijeljena na dva dijela, a možda i više dijelova. Takva situacija je posljednje što želim”, naglasio je on dok je na ulicama prijestonice hiljade ljudi sa olakšanjem dočekalo ovu odluku. Uredba je izazvala najveće proteste u Rumuniji od zbacivanja režima Nikolae Čaušeskua 1989.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender