21. 09. 2020.
Radikalni bošnjački imam traži obnovu tužbe BiH protiv Srbije: Zapenjeni hodža baca prokletstvo na Izetbegovića

Radikalni bošnjački imam traži obnovu tužbe BiH protiv Srbije: Zapenjeni hodža baca prokletstvo na Izetbegovića

Radikalni bošnjački imam traži obnovu tužbe BiH protiv Srbije: Zapenjeni hodža baca prokletstvo na Izetbegovića

Glavni imam najveće sarajevske džamije “Kralja Fahda”, Nezim Halilović zapretio je bacanjem prokletstva na bošnjački politički vrh ukoliko odustane od zahteva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Radikalni bošnjački hodža, koji se još ranije “proslavio” ratnohuškačkim izjavama i neskrivenom mržnjom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, najnovije skandalozno “predavanje” održao je pre dva dana brojnim okupljenim vernicima u džamiji koju mu je Islamska zajednica BiH poverila na upravljanje.
U hutbi (verskom predavanju) koju su preneli brojni bošnjački ekstremistički portali i mediji Halilović je, između ostalog, poručio da je obnova tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid “dužnost sadašnje generacije Bošnjaka, obaveza aktuelnih organa vlasti i jedini pravi odgovor protiv genocidne vekovne srpske strategije”.

– Odustati od obnove tužbe je, braćo i sestre, kao odustati od svoje države, a ko to sme da uradi i u čije ime? Zločinci i njihovi politički predstavnici neprekidno prkose pravdi i ni na kraj pameti im nije da priznaju da su počinili genocid i oni sa velikim uživanjem i cinizmom obmanjuju i lažu svet i svoje mlade naraštaje odgajaju u istom duhu u kojem su oni ubijali, mučili, ponižavali, pljačkali i raseljavali dobroćudne i naivne Bošnjake.

Ovde se, braćo i sestre, ne radi samo o pravu na obnovu tužbe, već o našoj najvećoj patriotskoj obavezi. Obnova tužbe protiv Srbije je naša stroga obaveza – naveo je u svom zapaljivom govoru Halilović.

Zapenjeni glavni imam džamije “Kralja Fahda” koji se, inače, nalazi i na dužnosti šefa Kancelarije za hadž Rijaseta IZ BiH, svoj huškački govor nastavio je tvrdnjama da su Srbi nad Bošnjacima u poslednjih nekoliko vekova, kako je rekao, počinili “11 stravičnih genocida”.

Halilović je u svojoj hutbi takođe ponovio i već bezbroj puta naučno demantovanu i obesmišljenju ratnu propagandu Harisa Silajdžića i pojedinih bošnjačkih političara i NVO o broju bošnjačkih žrtava u poslednjem ratu.

– Kako će zločinci i inertna međunarodna zajednica položiti račune za 200.000 ubijenih Bošnjaka, za 40.000 silovanih Bošnjakinja, za preko 200.000 logoraša, za milion i po raseljenih Bošnjaka? Tužba protiv Srbije se mora obnoviti, jer ako se ne obnovi agresori će dobiti priliku da opet napadnu i počine dvanaesti genocid.

A svima koji misle da radi dobrosusedskih odnosa to ne treba činiti, poručujem sa ovog mubarek mesta: Zločinci koji su nad mojim dobrim narodom počinili jedanaest genocida su opasni i nije im verovati sve dok nas svojim delima i životima najmanje u narednih 100 godina ne uvere da su se promenili nabolje. Bošnjače, budi budan, tuži, svedoči, pamti, piši, pričaj, uči dove i proklinji i znaj da je potpuna pravda tek na kijametu – “poučio” je okupljene vernike Halilović.

Komentarišući za naš list Halilovićev javni poziv i upozorenje bošnjačkim vlastima da “moraju” podneti zahtev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da ga zapaljive izjave glavnog imama džamije “Kralja Fahda” nisu iznenadile.

Galijašević podseća da je Halilović pre nešto više od dve i po godine, uoči najavljene posete srpskog premijera, Aleksandra Vučića Potočarima, u istoj džamiji održao hutbu koja se, prema njegovim rečima, mogla smatrati otvorenim pozivom i uvodom za pokušaj Vučićevog linča u julu 2015.

– Halilović je samo par dana pre komemoracije u Potočarima, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, uputio hutbu u kojoj je javno prizivao Alahovo prokletstvo na zločince i na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici. Takođe je molio Alaha da “uništi njihovu zločinačku vlast, njih i njihove porodice, da ih ponizi i zatre im svaki trag”. Taj radikalni imam takođe je znao da u svojim verskim predavanjima poziva Alaha da “sruši genocidnu RS”. Od takvog fanatika ništa me ne može iznenaditi, ali trebalo bi da nas brine izostanak bilo kakve reakcije Rijaseta Islamske zajednice, čiji je Halilović uvaženi član i velikodostojnik – kaže Galijašević.

Borbeni duh

Glavni imam džamije “Kralja Fahda” Nezim Halilović svoj borbeni duh i radikalizam pokazao je za vreme rata, kada se nalazio na čelu zloglasne 4. Muslimanske brigade. Iz rata je izašao sa činom pukovnika tzv. Armije BiH, a u prvim posleratnim godinama bio je aktivno politički angažovan u SDA, gde se kao član Glavnog odbora te stranke nalazio od 1998. do 2002. godine. Halilović je bio i poslanik SDA u Parlamentu BiH od 1997. do 1999. godine.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender