30. 09. 2020.
Banjalučanin se lažno predstavljao kao inspektor

Banjalučanin se lažno predstavljao kao inspektor

Stranci kažnjeni u RS sa više od 1,3 miliona KM

Vozačima automobila sa stranim tablicama, koji su u toku prošle godine prekoračili brzinu na putevima RS izrečeno je više od 1,3 miliona maraka kazni, a oduzeto 249 stranih vozačkih dozvola.

Podatak od 1,3 miliona KM odnosi se na sve vozače koji voze automobile sa stranim registracijama, bez obzira na to da li su strani državljani ili imaju prebivalište u RS. Iz MUPa RS kažu da je povećan broj naplaćenih kazni počinjenih od stranih državljana s obzirom na mogućnost da se kontrolom vozila može utvrditi da li postoje prekršaji koje su zabilježili stacionarni i mobilni radarski sistemi.

“Ukoliko se utvrdi da je tim vozilom počinjen prekršaj, vozač, odnosno strani državljanin, iznos novčane kazne plaća odmah putem platnog sistema Republike Srpske. Ovakvim načinom kontrole povećava se broj naplaćenih kazni za prekršaje koje su počinili strani državljani”, pojasnila je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUPu RS.

Ona kaže da se za stranog državljanina koji počini prekršaj, a ne prihvati odgovornost, odnosno ne plati kaznu, smatra da želi sudsko odlučivanje.

“U tom slučaju radi obezbjeđenja okrivljenog pred sudom, policijski služebnik može privremeno da mu oduzme putnu ili drugu ličnu ispravu do privođenja pred sud”, navela je Miljanovićeva. Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je pozitivno i dobro što se strancima oduzima vozačka dozvola ukoliko se kontrolom utvrdi da već imaju neplaćenu kaznu.

“Kada plate kazne, vozačku im vrate, tako je u svim ostalim zemljama i jedino tako ih možemo primorati da plaćaju kazne i voze primjerno. U Sloveniji, na primjer, ne možete izaći iz zemlje ukoliko ste napravili prekršaj i niste platili kaznu”, naveo je Radović, dodajući da je takvu praksu potrebno što prije uvesti i kod nas.

On je naglasio da je zanimljivo da se stranci potpuno drugačije ponašaju na našim putevima.

“Ti ljudi, kad dođu ovdje, ponašaju se kao da su došli na Divlji zapad, ali bukvalno. Kao da mi ovdje nemamo nikakve propise ni zakone. Pitam se zašto se tako ne ponašaju u jednoj Sloveniji”, kaže Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, smatra da će ova problematika biti prisutna sve dok BiH a samim tim i RS ne bude mogla da pristupi informacionom sistemu Evropske unije.

“Tek tada će biti moguće kazne slati na kućnu adresu, a ovako čekati da drugi put zaustaviš istog stranca koji već ima kaznu i to naplatiš, šanse za to su 1:10”, istakao je Jaćimović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender