01. 10. 2020.
Bošnjaci najavljuju borbu protiv 9. januara “svim pravnim sredstvima”

Bošnjaci najavljuju borbu protiv 9. januara “svim pravnim sredstvima”

Bošnjaci najavljuju borbu protiv 9. januara “svim pravnim sredstvima”

Narodna skupština RS danas raspravlja o izvještaju o rezultatima referenduma o Danu Republike, a Bošnjaci najavljuju da će se i protiv izvještaja, ali i protiv samog 9. januara, boriti “svim pravnim sredstvima”.

U radnom materijalu, koji je podijeljen poslanicima, Siniša Karan, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike, ističe da je referendum uspješno obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, te predložio da parlament konstatuje rezultate referenduma.

“Predlažemo da nakon 30 dana od dana konstatovanja rezultata, shodno članu 34, tačka 3. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, NS RS objavi rezultate referenduma u formi izvještaja u ‘Službenom glasniku RS'”, naveo je Karan i podsjetio da je od oko 1,2 miliona građana na referendum izašlo 680.175 ljudi ili 55,78 odsto, te da je samo 1.298 glasalo da su protiv da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike, a 99,81 je glasalo za taj praznik.

Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u NS RS, kaže da danas u Skupštini ne očekuje posebnu raspravu, jer se, kako je istakao, ovdje radi o formalnom činu nakon što je Ustavni sud RS naložio da se prije objavljivanja u “Službenom glasniku RS” mora pružiti prilika i Vijeću naroda RS da se izjasne klubovi.

“Odluku ćemo izglasati i tako ispoštovati proceduru. Ako Bošnjaci smatraju da im je povrijeđen vitalni interes, moći će reagovati. Kada se ta procedura završi, odluka će biti konačna i objavljena”, kaže on.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, smatra da je cijela procedura, ne samo diskriminišuća za Bošnjake, već da je i nezakonita.

“A nije nam ni jasno kako komisija može da podnosi izvještaj ako je rasformirana”, kaže on.

Dodao je da će konačan stav o referendumu zauzeti nakon što materijal stigne u Vijeće naroda RS.

“Ono što možemo reći je to da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju da osporimo 9. januar kao Dan Republike jer, ako ćemo poštovati Ustav RS, onda su Bošnjaci ravnopravan narod u entitetu RS”, kaže Hadžiomerović.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, pak, tvrdi da je vladajuća većina namjerno ranije objavila rezultate referenduma nezakonito, da bi, nakon osporavanja od strane Ustavnog suda RS, dali vremena tome da bude usvojen novi Zakon o Danu Republike, za koji tvrdi da je “nakaradan”.

Višković, sa druge strane, ističe da su tvrdnje opozicije da je procedura izigrana neistina te da opozicija nema nijedan argument za ove tvrdnje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender