25. 09. 2020.
Predsjednik Filipina: Ubio sam “oko troje ljudi”

Predsjednik Filipina: Ubio sam “oko troje ljudi”

Duterte prijetio smrću policajcima tokom tv prenosa (VIDEO)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte bijesno je kritikovao više od 200 policajaca izgrednika preko nacionalne televizije i rekao da će ih poslati na udaljeno ostrvo da se bore protiv okrutnih ekstremista koji tamo haraju.

Duterteov ispad pun psovki protiv policajaca osumnjičenih za niz prestupa ispred preds.edničke palate u Manili, njegov je najnoviji napad na policiju koju je nazvao “trulom do jezgra”.

On je nedavno zabranio nacionalnoj policiji da sprovodi njegovu kampanju za borbu protiv droge pošto je grupa policajaca pod plaštom izvođenja te akcije otela i ubila jednog južnokorejskog biznismena u okviru skandala o iznudi.

Prema navodima zvaničnika, 228 policajaca koji su radili u Manili i okolini optuženo je za brojne administrativne i krivične prestupe uključujući iznudu i ilegalna hapšenja. Neki su bili pozitivni na upotrebu droge.

Duterte je poručio policajcima da se pripreme na dvogodišnji razmještaj na ostrvo Basilan, gdje je nastala ekstremistička grupa Abu Sajaf.

– Formiraću bataljon samo da pratim vaše kretanje zato što je bilo tužno iskustvo ove zemlje da su najsuroviji kriminalci uglavnom bivši policajci ili vojnici – rekao je Duterte policajcima koji su stajali na suncu pred njim sa pognutim glavama. On im je zaprijetio sa smrću ako krenu u kriminal.

Duterte je rekao da su neki od njih uzimali novac od uličnih prodavaca i građana, dok su drugi ubijali trgovce drogom kao da sprovode njegovu akciju, ali su su plijenili i prodavali njihov metamfetamin i zadržavali novac za sebe.

– Ako ste bijesni na mene čekajte da mi se završi predsjednički mandat, onda možemo da krenemo u oružani okršaj – rekao je filipinski predsjednik čiji šestogodišnji mandat je počeo u junu prošle godine. On je naglo prekinuo obraćanje da bi otišao na sastanak vlade, prethodno rekavši policajcima da ostanu da ga čekaju na suncu.

Više od 7.000 osumnjičenih trgovaca droge i narkomana ubijeno je u Duterteovoj kampanji za borbu protiv droge, prije nego što je prošle nedjelje zabranio policiji da bude glavna karika u sprovođenju te njegove kampanje zbog skandala oko ubistva južnokorejskog biznismena.

Privremeno je naloženo vojsci da zamijeni policiju. Grupe za odbranu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog toga jer je, kako navode, vojska podjednako ozloglašena po svom ponašanju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender