23. 09. 2020.
Hrvatska: Maturanti ne žele uniformu

Hrvatska: Maturanti ne žele uniformu

Hrvatska: Maturanti ne žele uniformu

Veliki broj mladih osoba ne želi da se u Hrvatskoj ponovo uvede redovni vojni rok, a splitski maturanti ukazuju i na socijalno raslojavanje te činjenicu da svi ne bi ni služili vojsku.

Posljednjih sedmica u Hrvatskoj se razgovara o ponovnom uvođenju vojnog roka, koji bi trajao oko 30 dana tokom ljeta.

Јavnost se tome, uglavnom, protivi, a isto osjećaju i mladi koji bi nakon srednje škole trebalo da prođu vojnu obuku, ako dođe do vraćanja vojnog roka.

Hrvatski političari zamislili su da mladi savladaju vještinu ratovanja u samo mjesec dana, ali oni to, većinom, ne žele.

“Slobodna Dalmacija” napravila je malu anketu među maturantima koji su uglavnom pitali: “Čemu oružje”?

Mnogi navode da je “potrebnija reforma školstva, a ne priprema za rat”.

“Zašto bi iko od nas bio marioneta u rukama NATO-a? Za koga bismo se borili? Zašto bismo ginuli za one koji u isto vrijeme piju šampanjac i svoju djecu sklanjaju na sigurno” – jedan je od karakterističnih odgovora.

Učenicima se ideja vojnog roka ne sviđa ni iz praktičnih razloga. Naime, radi se o posljednjem ljetu prije studija ili zaposlenja, a neki te mjesece žele da iskoriste kako bi zaradili novac za nastavak školovanja.

“Koliko je tih pobornika vraćanja vojnog roka odslužilo vojsku? Koliko njih ima djecu koja se školuju izvan Hrvatske? Hoće li ti klinci sa zlatnom kašikom u ustima obući gojzerice?”, pitaju splitski maturanti.

Oni većinom smatraju da je pravo pitanje da li će naći posao ili će “pakovati kofere”?

Mnogi mediji pišu i o činjenici da vodeći ljudi hrvatske države uglavnom nisu ni služilu vojsku zbog “zdravstvene nesposobnosti”, a zalažu se za ponovno uvođenje vojnog roka.

Izvor: Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender