30. 09. 2020.
Tenkovi SAD-a uz rusku granicu, Putin naredio hitnu provjeru snaga

Tenkovi SAD-a uz rusku granicu, Putin naredio hitnu provjeru snaga

Tenkovi SAD-a uz rusku granicu, Putin naredio hitnu provjeru snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je naredbu da hitno započnu vanrednu provjeru vazduhoplovnih snaga, prenosi ruska agencija Tas.

Pred novinare je stigao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je naglasio da je glavni cilj vježbe dovođenje vazduhoplovne snaga u najviši stepen ratne spreme.

“Poseban naglasak ćemo posvetiti stanju borbenog dežurstva, razmiještanju protivvazdušne odbrane u uslovima rata i spremnosti vazdušnih snaga da odbiju agresiju”, rekao je Šojgu naglasivši da je naredio da se strogo poštuje zaštita oružja i municije, kao i uticaj na okolinu.

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko ovakvih iznenadnih vježbi, a pojačane aktivnosti ruske vojske najbolje dokazuju njihove akcije na samom Arktiku.

Putin je proteklog mjeseca naredio da se prvi put nakon raspada SSSR neke vojne baze na samom sjeveru ponovno vrate u funkciju. Takođe, procurio je plan da se 2017. ruska vojska znatno ojača kako naoružanjem, tako i ljudstvom.

Svi ovi potezi Moskve i ne čude previše s obzirom na događaje u njihovom susjedstvu. Naime, u sklopu akcije ‘Atlantska odlučnost’ NATO iz dana u dan gomila snage po Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Analitičari procjenjuju da se na Baltiku nalazi oko 1.000 američkih vojnika.

“Atlantska odlučnost je dokaz kontinuirane predanosti SAD kolektivnoj bezbjednosti putem niza akcija osmišljenih tako da uvjere saveznike u NATO savezu i partnere, da je Amerika predana trajnom miru i stabilnosti u regionu, u jeku ruske intervencije u Ukrajini”, objasnili su iz američkog ministarstva odbrane.

Mediji bliski ruskoj vlasti tvrde da je pješadijska četa Prvog bataljona 68. oklopnog puka Vojske SAD već stigla u Estoniju, a da su u sastavu čete četiri tenka M1A2 ‘Abrams’ i 15 pješadijskih borbenih vozila ‘Bredli’.

“U toku je istovar”, precizni su u Sputnjiku.

Američki vojnici tamo bi trebalo da ostanu do proljeća kada će ih zamijeniti međunarodni NATO bataljon u kom će biti oko 1.200 vojnika, najviše iz Velike Britanije.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender