28. 09. 2020.
Djevojka snajperista čiju je glavu ISIL ucijenio na milion dolara

Djevojka snajperista čiju je glavu ISIL ucijenio na milion dolara

Djevojka snajperista čiju je glavu ISIL ucijenio na milion dolara

Dankinja Јoana Palani (23) koja je napustila svoj ugodan život u Danskoj da bi otišla da se bori protiv ISIL-a, danas se suočava sa mogućom zatvorskom kaznom u Danskoj.

U intervjuu za britanski list “Dejli mejl” otkrila je zbog čega je u Danskoj gone, ali i da je trenutno glavna meta Islamske države.

– Bila sam spremna da se odreknem svog života da bi svi u Evropi bili bezbjedni. To je bio moj izbor, ali u mojoj zemlji me gledaju kao teroristu – kaže Јoana koja je zbog odlaska u Siriju izgubila sve što je imala.

Јoana, inače izbjeglica iz Iraka kurdskog porijekla, bila je snajperista u Siriji, a njena meta bili su džihadisti Islamske države.

– Јa sam snajperista. Јa sam kao “lejdi smrt”, Ljudmila Pavličenko iz Crvene armije – kaže ponosna Јoana i objašnjava koliko je bilo teško pucati:

– Pucala sam iz ruskog snajpera. Morate da budete jako mirni. Da koristite i mozak i tijelo. Ne smijete da izgubite koncentraciju.

Iako se borila protiv neprijatelja, Danska je krivično goni zbog samog odlaska u Siriju.

– Živim u jednoj od najboljih zemalja na svijetu, ali sam gladna, žedna i nemam krov nad glavom. Ne vjerujem više nikome – kaže ova djevojka.

Ako bude osuđena, očekuje je višegodišnja kazna, čak i do 12 godina. Ali to nije jedina opasnost po Dankinju koja je zbog hrabrosti ostala na ulici.

Јoana je sada i glavna meta Islamske države, a prijetnje koje dobija gotovo su svakodnevne: od toga da će pretvoriti u seksualnu robinju, do toga da će je prisilno prevesti u islam. Džihadisti su čak ucijenili njenu glavu na milion dolara. Žele je mrtvu ili živu.

– Ne plašim se da će me ISIL uhvatiti. Nastaviću sa svojim životom. Pobijediću ih tako što ću biti nezavisna i slobodna žena – kaže Јoana i dodaje da se događalo da joj muslimani iz Danske priđu na ulici i prijete.

Iako vjeruje da će uspjeti, nije lako biti rastrzana između dvije strane. Јoana mora svaka tri dana da mijenja lokaciju, a iako radi bilo koji posao koji uspije da nađe, grca u finansijskim problemima.

– Smrzavam se svake noći i često odem u krevet gladna – kaže Јoana.

Njene muke počele su kada je prekršila zabranu odlaska u Siriju. Јoana je provela godinu dana ratujući na strani Kurda, a kada se vratila u Kopenhagen, oduzet joj je pasoš i zabranjeno putovanje. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, ponovo se spakovala i otišla na front.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender