22. 09. 2020.
Francuska: Pobijedi li Marin le Pen – zbogom EU?

Francuska: Pobijedi li Marin le Pen – zbogom EU?

Le Penova tužila funkcionere Evropskog parlamenta

Lider francuske stranke Nacionalni front Marin Le Pen tužila je najviše rangirane rukovodioce EU koji od nje traže da vrati više stotina hiljada evra zbog navodne zloputrebe fondova.

Tužba Le Penove u koju je uvid imao portal “Politiko” usmjerena je na generalnog sekretara Evropskog parlamenta Klausa Velea, direktora evropske Agencije za borbu protiv prevara /OLAF/ Đovanija Keslera i vršioca dužnosti direktora službe za istrage u OLAF-u Beatris Sans Redrado.

U tužbi, koja je podnijeta sudu u belgijskoj prijestonici, takođe, se pominje i bivši predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc da je odgovoran za njen progon iz političkih motiva, te da je proces protiv nje u Briselu motivisan političkom pristrasnosti.

Le Penova tereti evropske institucije u Briselu, ali i Velea, Keslera i Sans Redradovu za falsifikovanje dokaza radi pokretanja politički motivisane istrage protiv nje.

Marsel Sekaldi, advokat Le Penove, rekao je da ona planira da u narednih nekoliko dana podnese novu tužbu u Luksemburgu.

Istražioci iz OLAF-a optužuju Le Penovu da je prekršila regulativu Evropskog parlamenta jer je imala dva pomoćnika Tijeri Legjera i Ketrin Griset koji su obavljali posao nepovezan sa Evropskim parlamentom, iako su bili na platnoj listi te institucije.

Izvor: SRNA

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender